Geheimtip: singer-songwriter Stephen Fearing

6 januari 2017

Je hebt van die artiesten die hun carrière op kousenvoeten lijken te maken. Neem de Canadese singer-songwriter Stephen Fearing. Hooglijk gewaardeerd door collega’s als Richard Thompson, Sarah McLachan, Steve Berlin (Los Lobos), winnaar van Juno’s (de Canadese tegenhanger van de Grammys) en albums makend sinds 1988. Hier te lande nauwelijks bekend.

Eind van deze maand komt hij naar de Lage Landen voor een tour langs de in het singer-songwritercircuit bekende kleinere zalen. Fearing heeft net een nieuw album uit, zijn negende: Every Soul’s A Sailor. Met tien liedjes waarop hij een rijk palet aan muzikale stijlen etaleert, van folk en pop tot rootsrock. Het is een kracht en mogelijk ook een zwakte. Want is hij een zoetgevooisde zanger die zijn deels Ierse jeugd verraadt? (Fearing woonde lang in Dublin, waar hij in de klas zat met latere leden van U2.) Of is hij toch meer een goede gitarist die gedijt een band? (Naast zijn solowerk is hij lid van Blackie & The Rodeo Kings met bluesgitarist Colin Linden en zanger Tom Wilson.)

Stephen Fearing is dus niet direct in een hokje te plaatsen. Op Every Soul’s A Sailor neigt hij wat meer naar de bespiegelende kant van het leven. Met als leidraad de paden die we in ons leven nemen, of het nu het goede of slechte pad is, of het hazenpad bij een kwijnende liefde. Maar Blowhard Nation is dan weer een klassieke protestsong. Als noorderbuur zag Fearing met toenemende verbazing hoe de haat en angst zaaiende Donald Trump in het Witte Huis belandde. "In de VS wezen ze me altijd fijntjes op het verschil tussen conservatief en dom. Maar dat onderscheid is steeds lastiger te maken." Op het sarcastische nummer kan overigens wel worden gedanst.

Stephen Fearing live: dinsdag 24 januari in de Verkadefabriek, Den Bosch; donderdag 26 januari in CC de Breughel, Bree; vrijdag 27 januari in Acoustic Alley, Den Haag; zaterdag 28 januari bij In The Woods, Lage Vuursche; zondag 29 januari in Mariënburg, Nijmegen; vrijdag 3 februari in Museum Nic Jonk, Grootschermer; zaterdag 4 februari in de Slotplaats, Bakkeveen; maandag 6 februari in Meneer Frits, Eindhoven.