Michael de Jong: muziek met pijn

11 januari 2017

Bij weinig singer-songwriters is het werk zo nauw verweven met het privéleven als bij de getormenteerde Michael de Jong (71). Zijn recent verschenen album Requiem For The Lonely is het veelzijdigste en misschien wel beste van de in Dordrecht residerende Amerikaanse Nederlander. “In mijn muziek zit veel pijn.” 

Requiem For The Lonely is alweer de negentiende soloplaat van Michael de Jong sinds de vroege jaren jachtig toen hij net was afgekickt van de drank en drugs, waarna zijn leven vol fysiek geweld en explosieve relaties in rustiger vaarwater terecht kwam. Zuiver muzikaal mag het gerust gelden als de kroon op zijn werk, waar hij zich waagt aan allerhande stijlen, van pure country in Almost Rained Today tot het jachtige False Alarm met onheilspellend sitarspel. De bluesman in hem komt naar buiten in Look What You Done en de meesterlijke afsluiter Michael’s Blues, waarin De Jong zijn beste Skip James-stem opzet en oude maat Charlie Musselwhite zijn mondharmonica gloedvol laat resoneren.

In het verlengde van Requiem For The Lonely trekt De Jong zijn huidige optredens wat meer in de breedte. “De eerste set breng ik Requiem For The Lonely integraal. Omdat ik van deze elf nummers houd en de volgorde perfect is. Na de pauze doe ik dan nog eens een minuut of negentig ouder materiaal en wat covers. Dan heb je een concert van bijna drie uur. Niet slecht voor een oude man, toch?”

Michael de Jong zal overigens niet al te veel meer optreden, zo kondigt hij aan op zijn website. "Het moeten wel speciale gebeurtenissen zijn.” Wie hem nog eens live aan het werk wil zien, moet daarom niet te lang wachten.

Michael de Jong live: vrijdag 20 januari 2017 in Ottoland, (tickets via gerritvandenberg@vdberg-partners.nl); vrijdag 3 februari 2017 in Theater Het Plein, Ridderkerk; zaterdag 18 februari 2017 in De Pluk, Geldermalsen (tickets via betuwsblues@gmail.com); dinsdag 14 maart 2017 in Het Cultuurhuis, Heerlen.

Het gehele interview dat Marcel Haerkens met Michael de Jong had is te lezen in het eerste nummer van het nieuwe jaar dat nu in de kiosk ligt.