Ntjam Rosie voor liefde en saamhorigheid

3 maart 2017

De Rotterdamse zangeres Ntjam Rosie geeft vandaag een voorproefje van haar nieuwe album dat dit najaar verschijnt. Met de zojuist verschenen titelnummer Never Give Up wil ze de boodschap verspreiden van optimisme en hoop. Een tegengeluid in deze roerige dagen waarin negativisme en wantrouwen de boventoon lijken te voeren.
 Rosie: “Dit is een tijd waarin we meer liefde, saamhorigheid, en begrip voor elkaar nodig hebben. We kunnen en mogen nooit die liefde opgeven! En we mogen vooral niet de kracht van die liefde onderschatten.”

Was haar veel geprezen The One een album waarmee Rosie terugkeerde naar haar muzikale basis, met prachtig gelaagde vocalen, het nieuwe Never Give Up laat veel invloeden horen uit de jaren negentig, r&b, soul, funk. De ep Never Give Up (alleen digitaal) is vanaf vandaag te vinden bij de gebruikelijke download- en streamingdiensten. De videoclip van het titelnummer is hieronder te bekijken.

“Jazz is mijn grote liefde”, antwoordde Njtam Rosie op de vraag waar haar voorkeur ligt. Heaven sprak haar bij het verschijnen van The One in 2015. “Maar ik houd van zo veel verschillende muziek dat ik het moeilijk vind om te kiezen. Soms voel ik me net een spons die alles opzuigt en alle invloeden verwerkt. Ik heb, geloof ik, een natuurlijke gave voor blenden.”

De van geboorte Kameroenese kwam al op haar negende naar Nederland, met haar moeder die de liefde volgde. “Als tiener keek ik veel naar MTV. Muziek sprak me aan, al droomde ik als kind ook van schrijfster worden en danseres. Later raakte in de ban van soulmuziek, vooral die van de late jaren zeventig, van Stevie Wonder en Donny Hathaway. Op die albums klinkt de jazz door. Jazz is meer dan een genre, jazz is a state of mind. Het is vrij durven zijn, grenzen opzoeken en er overheen gaan.”

We Hadden Liefde, We Hadden Wapens

Tot eind maart is Ntjam Rosie te zien en te horen – met onder anderen Huub van der Lubbe en Manoushka Zeegelaar Breeveld – in de de zeer geprezen muziektheaterproductie, naar het boek van Christine Otten, We Hadden Liefde, We Hadden Wapens.