​​Speedfest, de jaarlijkse pelgrimage voor liefhebbers van rock

5 november 2014

‘No fillers, just killers!’ Dat is vanaf de eerste editie het adagium van de bandleden van Peter Pan Speedrock bij het samenstellen van de line-up voor hun jaarlijkse festival Speedfest in Eindhoven ‘Rockcity’. Ook bij Speedfest #9, op 22 november als vanouds in het Klokgebouw, zal het publiek zich geen moment hoeven te vervelen. Twee personen mogen, mét partner, op 22 november gratis naar Speedfest 2014. Wil je kans maken op zo’n set van 2 tickets (t.w.v. 80 euro), stuur ons dan het antwoord op de vraag onderaan dit artikel.

“Pas als we unaniem een band honderd procent Speedfestwaardig achten, gaan we ervoor,” verklaart zanger-gitarist  Peter van Elderen namens medebandleden Bart ‘Bartman’ Geevers (bas) en Bart Nederhand (drums). “Zoals voor The Shrine die we speciaal uit Amerika laten overvliegen omdat we fan zijn van deze geweldige band. En ook Herder en Death Alley zijn te gek, dús welkom.” Het zijn drie van de 23 bands die zijn te bewonderen op de drie podia Wrecker, Demolition en Trashers. Andere bandnamen: Turbonegro, The Adicts, Madball, Napalm Death, The Fuzztones, Slapshot en uit Nederland onder andere Wolfskop, The Deaf en als altijd de gastheren van Peter Pan Speedrock zelf.

Speedfest is hét festival zoals de mannen van Peter Pan Speedrock het graag zelf als liefhebber zien: een uitkiende mix van toffe bands in een omgeving waarin de bezoekers, ook al zijn ze met duizenden, toch voldoende bewegingsruimte hebben. De band is behalve het visitekaartje en gastheer ook het muzikale geweten en bewaakt de sfeer en formule. De bezoeker moet het een dag lang naar de zin hebben en daarom wordt een strakke programmering gehanteerd. Lang wachten bij de catering past daar niet bij, je zou eens wat missen. “In de Foodcourt bieden we onze bezoekers een grote variatie van smakelijke gerechten. En dankzij de vele meters bar hoeft niemand te wachten op zijn bestelling. Net als voorgaande jaren is er hetzelfde dj-team dat de typische Speedfestsfeer versterkt met de juiste tunes op het juiste moment. Met het beruchte fenomeen dj De Rooie Neger die er niet voor terugdeinst om levensliederen en Nederpopklassiekers te draaien.”

De eerste Speedfest in 2006 was meteen een groot succes en in de jaren die volgden groeide het evenement uit tot een jaarlijkse pelgrimage voor liefhebbers van rock ’n’ roll en verwante stijlen als outlaw country, hardcore, metal, surf, psychobilly en speed-, punk- en garage- & hardrock. Het affiche is van meet af internationaal en telde illustere namen als Triggerfinger, Suicidal Tendencies, Monster Magnet, The Sonics, Danko Jones, Airbourne, Toy Dolls en Buzzcocks.

Nieuw op Speedfest zijn dit jaar het Heavy Metal Steakhouse en Speedfest Garage

Van Elderen: “Ook dit jaar zijn weer enkele noviteiten. Voor de presentatie hebben we rockiconen Denvis en Dikke Dennis gestrikt. En we gaan een Speedfest Garage bouwen die fraaie motoren en een rock ’n’ rollmarkt huisvest. Ook komt er een nieuw restaurant genaamd Heavy Metal Steakhouse. Het idee hiervoor ontstond eerder dit jaar toen we op tour waren. Onze roadcrew genoot tijdens het diner van een heerlijke steak en kreeg een briljante ingeving: hoe gaaf zou het zijn om op Speedfest in alle rust een biefstuk te kunnen eten met een goed glas wijn erbij? Geluidsman Pieter en onze guitar tech, de legendarische effectenbouwer Dr. No alias Roel Aben, maakten er werk van en kwamen met het Heavy Metal Steakhouse. Wij hebben dit geweldige initiatief meteen omarmd en geven het restaurant tijdens het festival een prominente plek in het Klokgebouw.” Tijden en prijzen

De eerste band op Speedfest 2014, Death Alley, begint 22 november om 13.30 uur. De laatste, Turbonegro, eindigt om 01.00 uur de volgende dag. Tickets kosten in de voorverkoop 40 euro en aan de dagkassa  45 euro. Voorverkoop loopt via de Speedfest site, via de bekende regionale voorverkoopadressen en de Primera-winkels.

Gratis naar Speedfest

Twee personen mogen, mét partner, op 22 november gratis naar Speedfest 2014. Wil je kans maken op zo’n set van 2 tickets (t.w.v. 80 euro), stuur ons dan het antwoord op de volgende vraag: Hoe luidt de eerste naam van Peter Pan Speedrock?

Zorg dat het antwoord uiterlijk 12 november 23.59 uur binnen is op sealion1234@gmail.com o.v.v. Speedfest 2014. Vermeld ook je naam, woonplaats en mobiele telefoonnummer. De winnaars krijgen persoonlijk bericht en worden zo snel mogelijk bekendgemaakt via deze website. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.