10cc doet acht shows

25 januari 2018

De nostalgie golft voort. 10cc doet maar liefst acht shows in grote theaters. De legendarische Britse popband heeft nog maar één original in de gelederen, Graham Gouldman, maar kan nog immer rekenen op een warm onthaal.

Vorig jaar was 10cc het onderwerp van de prachtige documentaire I'm Not in Love, waarin goed is te zien wat de creatieve kracht van de Britse popgroep was. De groep had een eigen studio in Stockport, nabiij Manchester – en bracht daar eindeloos veel tijd in door –, en bestond feitelijk uit twee muzikale duo’s die elkaar voortdurend uitdaagden en opstuwden. Aan de ene kant had je Eric Stewart en Graham Gouldman, songwriters pur sang, die hun sporen al ruimschoots hadden verdiend in de Britse pop van de jaren zestig. Aan de andere kant had je Kevin Godley en Lol Creme, vrijbuiters, die heel bewust het avontuur opzochten. Die creatieve spanning leverde geweldige albums op – geweldige liedjes vooral – maar moest haast onvermijdelijk leiden tot de breuk in 1983. Godley en Creme gingen verder als Godley & Creme, Stewart en Goldman als 10cc. In 1991 kwamen de vier weer bij elkaar, maar niet voor lang.

In 1999 formeerde Graham Gould de line-up met onder anderen Rick Fenn en Paul Burgess die het repertoire van de band nog altijd met verve brengt. Maar ja, wat kan er fout gaan als je liedjes als The Wall Street Shuffle, Dreadlock Holiday, Rubber Bullets, The Things We Do For Love, Donna en I'm Not In Love op het repertoire hebt staan.

10cc live: 8 maart in de De Vereeniging in Nijmegen; 9 maart in Muziekgebouw Eindhoven, Eindhoven; 10 maart in Schouwburg Hengelo, Hengelo; 11 maart in Agora Theater, Lelystad; 13 maart in de Melkweg (Rabo zaal), Amsterdam; 14 maart in De Oosterpoort, Groningen; 15 maart in Schouwburg Kunstmin, Dordrecht; 16 maart in Parkstad Limburg Theaters, Heerlen.