25 jaar Afrikafestival in kloek boek

29 juni 2013

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan komt het Afrikafestival Hertme met een salontafelboek, waarin de historie van de locatie, het ontstaan van het festival en de nodige persoonlijke herinneringen aan de talrijke artiesten die er in de loop van die kwart eeuw optraden, in woord en vooral beeld zijn samengevat. Het wemelt van de zonovergoten en ongemeen kleurrijke festivalfoto’s, waaronder veel shots van het publiek.

Voor de liefhebber van Afrikaanse muziek uit de Randstad speelde dit door lokale vrijwilligers gerunde festival in een kerkdorp van pakweg vijfhonderd inwoners tussen Hengelo en Almelo zich pas goed in de kijker toen de voormalige tropenarts en Afrikaanse muziekliefhebber Rob Lokin zich in 1991, net als alle andere medewerkers, belangeloos met de programmering ging bemoeien. Bijgestaan door zijn vrouw Emmy zorgden hij en het stichtingsbestuur voor een klein mirakel door de Afrikadag geleidelijk uit te bouwen tot het spraakmakende Afrikafestival in het door de RKK voor passiespelen gebouwde openluchttheater.

Het toonaangevende wereldmuziekmagazine Songlines schaarde Hertme onlangs onder de 25 beste (wereldmuziek)festivals ter wereld. Zelf bezocht ik het festival enkele keren met veel genoegen. Zo beleefde ik in 2007 het historische Nederlandse podiumdebuut van de Malinese n’gonimaestro Bassekou Kouyate met de eerste versie van diens Ngoni Ba, vlak voordat stevige stortbuien het door hoge bomen omzoomde openluchttheater beplensden. En twee jaar later zag en hoorde ik een energiek, keihard en opzwepend optreden van de jonge straathonden van Les Espoirs de Coronthie uit Guinee Conakry.

Het festival kende vele spraakmakende primeurs van opkomend Afrikaans talent. Vocalisten, instrumentalisten en orkesten uit bijna alle landen van dit immense continent en ook van muzikaal bijna vergeten eilanden als Madagascar en La Réunion. Neem Rajery, de eenarmige valiha-citervirtuoos, die deze komende jubileumeditie weer op het programma staat, naast onder anderen Oliver Mtukudzi uit Zimbabwe, publieksfavoriet Bonga en de nu wereldwijd doorgebroken Bassekou Kouyate. Alleen desertbluespionier Ali Farka Touré en koravirtuoos Toumani Diabaté heb ik niet kunnen terugvinden in het kloeke boek, terwijl bij bestudering van alle programma’s artiesten uit Noord-Afrika ondervertegenwoordigd bleken.

25 jaar Afrika in Hertme is vooral genieten van een fraai kijkboek, hier en daar vol geplamuurd met veredelde kiekjes, wat dan wel weer wordt gecompenseerd door een prachtfoto van de onlangs overleden negentigpluszangeres Bi Kidude uit Zanzibar. De enthousiaste verhalen laten zich lezen als verkapte bio- en discografieën, die weinig onbekende informatie of interessante analyses bevatten, al bevat het boek wel legio smakelijke anekdotes over de eigengereidheid van sommige artiesten. Volkomen terecht wordt de vrijwilligersgemeenschap in woord en beeld in het zonnetje gezet, net als het randgebeuren van snuisterijenkraampjes, goede-doelenstands en exotische lekkernijen. Dit alles illustreert het unieke karakter van dit sympathieke festival, dat nog nooit een euro subsidie nodig heeft gehad.

Hertme Oyé! Op naar de volgende 25 jaar! Maar dan liever niet in hetzelfde weekend als het  Amsterdam Roots Open Air Festival.

Het jubileumboek 25 jaar Afrika in Hertme is te bestellen via de website Afrikafesival Hertme. De jubileumeditie van het festival vindt plaats op 6 en 7 juli. Zie het complete programmaschema.