Aardige jongens: Treetop Flyers

11 april 2013

Het contrast in ambiance kon niet veel groter zijn. Mumford & Sons ontving in de kolossale Ziggo Dome, Treetop Flyers stond ons te woord in een miniscuul hotelkamertje.

Toch zijn de overeenkomsten tussen deze twee Londense bands groot. Natuurlijk, Mumford & Sons zijn uitgegroeid tot wereldsterren, huge in Amerika en waar niet eigenlijk. De Ziggo Dome verkochten ze moeiteloos uit: 16.000 man, en vrouw en jong. En dat met een instrumentarium dat tot voor kort vooral werd geassocieerd met oude-mannenmuziek: contrabas en banjo. Maar de jongens zijn vooral bijzonder aardig: het succes heeft hen overvallen, maar lijkt hen niet te hebben veranderd. Nog altijd doen de vier vrienden uit West-Londen niets liever dan optreden. Ze voelen zich nergens te groot voor al zijn ze inmiddels miljonair.

De vijf jongens van Treetop Flyers komen ook uit West-Londen. Ze kennen Mumford & Sons. “Goeie gasten”, volgens deze jongens. Ook Treetop Flyers laat zich inspireren door muziek van de andere van de grote oceaan. Ze klinken wat gepolijster, minder sturm und drang. Hun debuutalbum The Mountain Moves is opgenomen in Los Angeles, waar ze de mooiste weken van hun leven doorbrachten. “Muziek maken en zwemmen op het strand waar Baywatch is opgenomen.” De route die ze voor zich zien: heel veel optreden, zoals Mumford & Sons. En hopen op een doorbraak. Zoals Mumford & Sons? “Als we over een tijdje kunnen leven van onze muziek, zijn we dik tevreden.”

In het volgende nummer van Heaven zijn interviews voorzien met Mumford & Sons en Treetop Flyers. Laatstgenoemde band doet eind mei een tour door ons land ter ondersteuning van hun debuutalbum.