Adrian Crowley: fantasierijke folk

19 november 2012

Tijdens Le Guess Who?, dat van 29 november tot 2 december plaatsvindt  in de Utrechtse binnenstad, zijn tal van talentvolle – meest onbekende – indie-artiesten te bewonderen. Zondagmiddag 2 december geeft de veelgeprezen Adrian Crowley een concert in de Leeuwenberghkerk. De Ierse singer-songwriter Adrian Crowley heeft overigens al zes albums op zijn naam staan. Season Of The Sparks (2009) won een prestieuge Ierse muziekprijs. Zijn jongste album I See Three Birds Flying verscheen halverwege dit jaar en kreeg in Heaven #6 een lovende recensie van Wim Boluijt:

Wie het opmerkelijk vindt dat een folkman als Adrian Crowley heeft getekend bij Chemikal Underground, het Schotse label van Aerogramme, The Unwinding Hours en Arab Strap, zal wellicht minder verbazing tonen als hij hoort dat Crowley voor een eerder album in 2002 naar het Chicago van producer Steve Albini toog. Mogelijk dat zijn liefde voor het werk van Albini de reden is dat de muziek van Crowley hier en daar doet denken aan een postrockband als Mono. Om precies te zijn: als Bill Callahan, begeleid door Mono.

Na het schitterende Season Of The Sparks brengt Chemikal Underground nu I See Three Birds uit. De vergelijking met Callahan mag geen misverstanden opwekken, die behelst alleen voordracht en bariton. Crowley, geboren op Malta en residerend in Dublin, is op de keper beschouwd namelijk een traditionele folkzanger. Zijn liedjes zijn even sober als somber van toonzetting, ook al gebruikt hij strijkers, drums en elektrische gitaren op vergelijkbare wijze als Richard Hawley om ze aan te kleden en kennen ze niet zelden het magische dat de Schotse en Ierse folklore kenmerkt.

Adrian Crowley live: zondag 2 december om 15.00 uur in Vredenburg Leeuwenbergh, Utrecht.