Afrika-Cuba op Music Meeting

8 mei 2015

Een muzikaal huwelijk tussen Afrika en Cuba gebeurt meestal onder goed gesternte. Twee prachtige samenwerkingsverbanden getuigen daar opnieuw van. Beide te zien op de 31ste Music Meeting tijdens het pinksterweekend in Nijmegen: Harold López-Nussa & Alune Wade en Roberto Fonseca & Fatoumata Diawara.

Harold López-Nussa geldt wereldwijd als het nieuwe supertalent onder de Cubaanse pianisten. Met zijn wervelend spelende trio maakte de dertiger de afgelopen jaren furore op de internationale jazzfestivals. Halverwege de jaren nul won hij het pianoconcours van het Montreux Jazz Festival. Hij heeft een trio met broer Ruy Adrián López-Nussa op drums en Felipe Cabrera op (contra)bas. Tussendoor zat hij een tijdlang in de podiumgroep van levende legende Omara Portuondo, samen met Ibrahim Ferrer dé revelatie van de Buena Vista Social Club. “Aan haar zijde heb ik me flink kunnen ontwikkelen. Elke avond mocht ik weer iets anders bedenken. Ze vond het allemaal even mooi.”

Op een avond in april 2012 viel de Senegalese bassist en zanger Alune Wade in voor bassist Cabrera. “Ik herinner me die avond nog heel goed”, zegt López-Nussa. “We hadden amper gerepeteerd, maar het was alsof we al jaren hadden samengespeeld.” Amper een jaar later toog Wade naar Havana om samen met López-Nussa een handvol favoriete liedjes op te nemen. Het gros van Afrikaanse oorsprong, maar de muzikale verwantschap tussen Afrika en Latijns-Amerika is sterk en vaak aangetoond. Niet voor niets kent de Music Meeting sinds jaar en dag op de zondag de Afro-Latin Night. Dan ook maken Wade en López-Nussa hun opwachting met hun project Havana–Paris–Dakar.

Het gelijknamige album, dat recent is uitgebracht, laat de perfecte mix horen tussen de twee continenten die we in Europa graag aan ons muziekhart drukken. López-Nussa sprankelt met zijn ragfijne pianospel, de percussie en de trompet kleuren de Latijnse vlakken in en Wade schittert als zanger, die keer op keer moeiteloos de oceaan oversteekt. Met naast nummers van Cesaria  Evora, Salif Keita en Manu Django, ook eigen nummers.

Al haast even achteloos ontstond de samenwerking tussen de Cubaanse pianist Roberto Fonseca en de Malinese zangeres Fatoumata Diawara. Voor zijn debuutalbum Yo werkten ze samen  aan een nummer en er was zo’n klik dat ze besloten samen te gaan optreden. Voor Fonseca is samenspelen met anderen business as usual. Fonseca tourde net als López-Nussa veel met het succesgezelschap Buena Vista Social Club en werkte vooral nauw samen met Omara Portuondo. Hij is te horen op haar album Gracias. Zijn eigen albumdebuut verscheen in 2012 en liet een muzikant horen met een fascinatie voor Afrikaanse elementen in Cubaanse muziek.

De vrijgevochten Malinese Fatoumata Diawara bracht in 2011 het zeer zelfverzekerd klinkende liedjesalbum Fatou uit. Nadat ze eerst een succesvolle carrière als actrice en danseres had, deed een conflict met haar ouders  haar naar Parijs vluchten waar ze zichzelf heruitvond als zangeres en songwriter.

At Home is de live-registratie van een concert dat Fonseca en Diawara vorig jaar augustus gaven op het jazzfestival in het Franse Marciac. Met hun band hadden ze er toen maanden van touren opzitten. De Afrikaanse en Cubaanse muzikanten brengen klankkleuren in van beide zijden van de oceaan , maar in de soms wat lang uitgesponnen nummers domineert vooral het jazzy pianospel van Fonseca. Diawara blijft als zangeres vooral Afrikaans klinken. De samenwerking pakt op dit album minder subtiel uit dan die van López-Nussa en Wade, maar heeft wel veel energie.

Music Meeting – een van onze favoriet festivals – vindt dit jaar plaats op zaterdag 23 mei, zondag 24 mei en maandag 25 mei in Park Brakkenstein in Nijmegen. Er zijn passe-partouts, dagkaarten en parkkaarten te koop. Raadpleeg voor programma, tickets en informatie defestivalsite.

Fatoumata Diawara & Roberto Fonseca live: zaterdag 23 mei, Music Meeting; zondag 24 mei North Sea Jazzclub, Amsterdam. Alune Wade & López-Nussa live: zondag 24 mei, Music Meeting