Afrikaanse muzieklegende Pat Thomas naar Nederland

13 oktober 2015

Ebo Taylor en Orlando Julius gingen Pat Thomas al voor. Afrikaanse muzieklegendes uit de jaren zeventig staan weer in de belangstelling. Met name Ghanese highlife en Nigeriaanse afrobeat zijn hot. Pat Thomas & Kwashibu Area Band brengen hun zwoele dansmuziek uit Accra naar Nederland.

Pat Thomas' rentree is voor een groot deel te danken aan het voortreffelijke label Strut, dat al eerder comebackalbums uitbracht van highlife-gitarist Ebo Taylor, afrobeatpionier Orlando Julius en ethiojazzlegende Mulatu Astatke. Op Pat Thomas & Kwashibu Area Band wordt Thomas bijgestaan door de gelijknamige band, waarmee hij ook tourt. Aan het album werkten ook vrienden als Ebo Taylor en de legendarische drummer Tony Allen mee. "I’m an afrobeat drummer, but Pat Thomas is highlife", verklaart Allen op de site van Strut.

Thomas begon zijn carrière aan de zijde van King Onyina en geldt als één van Ghana’s grootste stemmen. Door sommigen wordt hij zelfs The Golden Voice Of Africa genoemd. Al vroeg in zijn carrière ontmoette hij Ebo Taylor wat leidde tot een langdurige en vruchtbare samenwerking. Thomas en Taylor zijn de stuwende kracht achter Ghana’s productieve muziekindustrie die fantastische highlife, afrobeat en afropop heeft opgeleverd.

Anno 2015 blijkt Thomas’ stem nauwelijks aan kwaliteit te hebben ingeboet. Zijn gevoelvolle zanglijnen in het twi­dialect van de Ashanti vloeien als vanouds.

Pat Thomas & Kwashibu Area Band live: donderdag 15 oktober in LantarenVenster, Rotterdam; vrijdag 16 oktober in De Oosterpoort, Groningen; zaterdag 17 oktober in RASA, Utrecht; zondag 18 oktober in Tolhuistuin, Amsterdam.