Aftellen tot Once in a Blue Moon (3): John Moreland

27 juli 2019

Het draait natuurlijk allemaal om de muziek op 24 augustus. Maar desgewenst valt er in het Amsterdamse Bos méér te beleven. Zo kunt u in en rond de Heaven-tent even komen kennismaken met enkele van onze medewerkers. Huisfotograaf Han Ernest bijvoorbeeld. Met zijn karakteristieke, spreadvullende foto’s bezorgt hij het blad al jarenlang een krachtige binnenkomer.

Onder de titel On The Road vertelt de beeldrubriek over het artiestenleven rond een optreden, doorgaans gefotografeerd bij de kleinere podia in Nederland en België. In dat kader exposeert én fotografeert Han (net als vorig jaar) tijdens Once In A Blue Moon. Wanneer ik uit de fotoreeks één favoriet zou moeten kiezen, viel mijn keuze waarschijnlijk op de prachtfoto met John Moreland in de Heaven van november 2017. Niet alleen omwille van de kwaliteit, maar vooral ook omdat hier zo’n herkenbaar moment pakkend wordt vastgelegd. De foto toon Paradiso-geluidman Johan aandachtig luisterend naar de op het podium gezeten Moreland. Een tafereel dat de gemiddelde bezoeker zelden of nooit te zien krijgt. Als concert-dj was ik al vaak getuige van zulke momenten en dat maakt dit zo’n treffend plaatje voor me. De hier voelbare focus van de technicus op de artiest is exemplarisch is voor de toewijding waarmee talloze van zijn collega’s rond ieder podium in de uren voor en na een concert in touw zijn. 

Ook John Moreland is dit jaar tijdens Once In A Blue Moon van de partij en liefhebbers van de betere, ambachtelijke singer-songwriters reizen eind augustus alleen daarom al naar Amsterdam. Moreland’s oeuvre reflecteert een leven vol twijfel en teleurstellingen. Publieksfavorieten zijn Lies I Chose To Believe, I Need You To Tell Me Who I Am, No Glory In Regret, Blacklist of You Don’t Care Enough For Me To Cry. Die titels doen wellicht een overdosis sentiment of een onmetelijk tranendal vermoeden, maar de in Tulsa opgegroeide zanger weet sentimenten zo te doseren dat zijn geloofwaardigheid gewaarborgd blijft.

Heaven-collega Ludo Diels vatte zijn optreden in en recensie van Take Root 2018 als volgt samen: “John Moreland stortte in de grote zaal zijn hart uit in liedjes die door merg en been gingen. Miserie, hartpijn en spijt vormen de vaste ingrediënten waarmee de zwaarlijvige zanger met gitaar en baseballpet uit Tulsa zijn liedjes doorspekt. Zelden is de schoonheid van zelfdestructie of de vrije val na een voorbije liefde mooier bezongen dan door Moreland met zijn prachtige rauwe stem die onfeilbaar de ziel in beroering brengt.”

Ik raakte in Groningen eveneens onder indruk en twijfel dus geen seconde of John Moreland zijn larger-than-life reputatie ook in Amsterdam zal waarmaken. 

John Moreland speelt tijdens het Once In A Blue Moon festival van 15.45 tot 16.35 uur op het Sugar Mountain podium. 

Een selectie foto’s uit de reeks On The Road is te bekijken op www.hanernest.nl/documentair/on-the-road