Albums van week 1

3 januari 2017

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine.

Roots/Folk: BeogaBefore We Change Our Mind

Dat traditionele muziek fris en modern kan klinken zonder toevlucht te hoeven nemen tot moderne foefjes, bewijst het Ierse Beoga. Before We Change Our Mind is het vijfde album van deze in 2002 opgerichte band die wonderschoon eigen en andermans materiaal brengt met een onweerstaanbare schwung.

Rock/Pop: Jess WilliamsonHeart Song

Uit Austin, Texas komt indierock-singer-songwriter Jess Williamson. Net als op haar debuut Native State uit 2014, staan op dit alleen op vinyl verschenen Heart Song slechts zeven liedjes. Maar door de lengte en de kwaliteit van de meeslepende nummers voelt dat beslist niet als te weinig aan. Denk aan een mix van PJ Harvey, Sharon Van Etten en Laura Marling.

Blues/Soul/Jazz/Klassiek: Minor VictoriesOrchestral Variations

Het titelloze debuut van deze Britse supergroep met leden van Mogwai, Slowdive en Editors ging een klein jaar geleden aan ons voorbij. Op Orchestral Variations toveren ze alle nummers om tot schitterende instrumentals. Gewoonlijk hebben wij het niet zo op alternatieve versies van bestaande platen, maar deze mengeling van ambient, modern klassiek en minimal music is wel heel erg fraai.

Wereld: Fermin Muguruza & Chalart 58Black Is Beltza ASM Sessions

Fermin Muguruza is al ruim dertig jaar een van de belangrijkste muzikanten van Spaans Baskenland. De unieke wijze waarop hij door de jaren heen Baskische thema’s vermengt met reggae-stijlvormen, van de ska-punk uit zijn begintijd tot de dub en roots-reggae die hij hier hanteert, geeft zijn muziek een bijzondere flair. Op Black Is Beltza ASM Sessions pakt dat zo goed uit dat we ons geen recent Jamaicaans album kunnen heugen dat zo overtuigt.