Albums van week 1

31 december 2018

Een nieuw jaar, nieuwe kansen. Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. In het nieuwe nummer staan naast meer dan 100 albumrecensies en de jaarlijstjes, ook mooie interviews met onder meer Garrett T. Capps, Thomas Dybdahl, Boudewijn de Groot, Thomas Azier, Cat Power en Gold Star. Natuurlijk wensen we al onze lezers een fijne jaarwisseling en een mooi en gezond 2019 toe.

Roots/Folk: Sido MartensSM2018

Tot onze verrassing kwam singer-songwriter Sido Martens op de valreep op de proppen met SM2018, zijn tweede album van 2018, bedoeld als tweeluik met het eerder uitgebrachte Monomaan. Waar Monomaan Martens solo is, wordt hij op SM2018 begeleid door drie muzikanten die het album net wat meer body geven. Opnieuw verbluft de aanhoudend hoge kwaliteit van het songmateriaal.

Rock/Pop: 8x8New Data New Day

Een echte band kun je 8x8 niet noemen, aangezien New Yorker Lane Steinberg en Oekraïner Alex Khodchenko hun platen via uitwisseling van ideeën op internet tot stand brengen. Maar dat neemt niet weg dat ook New Data New Day weer een prachtplaat is vol intelligente, ingenieuze en melodieuze popsongs, die iedereen zal aanspreken die fan is van een groep als XTC.

Blues/Soul/Jazz: CharkhaLa Colère De La Boue

Je zou je het album van het Bretonse Charkha met hetzelfde gemak onder Wereld of Folk kunnen rangschikken. Het jazzelement prevaleert echter, al is de mix van afrojazz (ook weerspiegeld in de hoesafbeelding van drie abstracte krijgers) en Frans gezongen avant-folk dusdanig uniek dat ze een geheel eigen wereld vormt.

Wereld: Rami KhalifeLost

Ook Lost van de Libanees-Franse pianist/componist/singer-songwriter Rami Khalife onttrekt zich aan gemakkelijke categorisering. Al is onmiskenbaar dat Khalife een even uitzonderlijke als unieke muzikant en componist is, die schijnbaar moeiteloos zijn eigen muzikale pad weet te vinden tussen allerlei genres in.