Albums van week 1

30 december 2019

Popmagazine Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Met meer dan 100 albumrecensies en boeiende interviews is Heaven het blad om je muziekpassie te verdiepen. Heaven is te koop in de (betere) bladenkiosk en platenzaak. Nog beter: neem een abonnement! Het nieuwe nummer is een extra dikke jubileumnummer. Voor het minifestival ‘20 jaar Heaven’ op 5 januari zijn nog kaarten.

Roots/Folk: Natalie MacMaster Sketches

Afkomstig uit Nova Scotia, Canada beleeft Natalie MacMaster, sinds ze ruim dertig jaar geleden debuteerde als traditionele folkvioliste, een opmerkelijk succesvolle carrière die haar in contact bracht met gevierde muzikanten van allerlei pluimage. Op Sketches verloochent ze haar folkroots nergens en trakteert ze op een innemend album met prachtige vioolstukken.

Rock/Pop: Jack PeñateAfter You

Het is tien jaar stil geweest rond de Britse singer-songwriter Jack Peñate. Zijn comeback eind november was evenwel slecht getimed, want After You ging vrijwel ten onder in de stortvloed van terugblikken op het voorbije jaar en decennium. Jammer want het is een voorbeeldig album met heerlijke indiepop die meer aandacht verdient dan ze tot nu toe krijgt.

Blues/Soul/Jazz: Terri Lyne Carrington And Social ScienceWaiting Game

Ook de maatschappelijk bewuste jazz, soul en hiphop van Terri Lyne Carrington And Social Science geraakte in november tussen wal en schip. Doodzonde, want het is een schitterende plaat die in jaarlijstjes thuishoort. Het album zal ongetwijfeld in de toekomst worden opgepikt worden, maar waarom daarop wachten?

Wereld: Vila Navio – Outra Margem

Het Portugese trio Vila Navio maakte met het bijna een jaar geleden uitgebrachte Outra Margem een pracht van een modern Portugees folkalbum, dat terecht nu ook onze contreien heeft bereikt. Met invloeden uit zowel tropicalia als folktronica, geeft Vila Navio een frisse draai aan oude folkstructuren waardoor het trio warm en helemaal van deze tijd klinkt.