Albums van week 10

6 maart 2017

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine.

Roots/Folk: Holly MacveGolden Eagle

We moeten teruggaan naar de hoogtijdagen van Paula Frazer’s Tarnation dat we door zo’n wondermooie, indringende, emotionele stem werden getroffen. De debutante Holly Macve komt uit Noord-Engeland, maar weet op het beeldschone folky countryalbum Golden Eagle perfect de onheilspellende, weidse sfeer te treffen van het afgelegen Amerikaanse platteland.

Rock/Pop: Once And Future BandOnce & Future Band

De drie leden van de Once & Future Band verdienden hun sporen in de psychrockscene van Noord-Californië. Maar hier overtreffen zich met een mix van de beste elementen van Yes, U.K., Steely Dan, Queen, Pink Floyd en The Beatles. Het trio verstaat de kunst complexiteit en virtuositeit in dienst te stellen van uiterst knappe, meeslepende pop- en (jazz)rockliedjes.

Blues/Jazz/Soul: ThundercatDrunk

Stephen Bruner alias Thundercat is een uitzonderlijk muzikaal talent, zo bewezen zijn bijdragen op bas aan meesterlijke albums van onder anderen Flying Lotus, Kendrick Lamar en Kamasi Washington. Op zijn twee soloalbums gaf hij blijk van zijn compositorische en vocale gaven. Nummer drie, Drunk, is nog weer beter, een sublieme mix van bas-gestuurde jazzfunk en schitterende soulpop.

Wereld: Diom de KossaWasso

Wie op zoek is naar een muzikale reden om de waarde van immigranten in een samenleving te illustreren, kunnen wij dit tweede album van de alweer jaren geleden naar Noorwegen uitgeweken zanger, componist en percussionist Diom de Kossa van harte aanbevelen. Op Wasso brengt de oorspronkelijk uit Ivoorkust afkomstige muzikant met zijn vaste Noorse begeleiders en zijn nieuwe Braziliaanse bassist een schitterend rockende update van Ivoriaanse muziek.