Albums van week 10

5 maart 2018

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Het nieuwe nummer ligt nu in de winkels.

Roots/Folk: Joan Baez Whistle Down The Wind

Joan Baez mag in januari 77 zijn geworden, op het door Joe Henry geproduceerde Whistle Down The Wind zingt ze misschien wel beter dan ooit. Opmerkelijk goed en relevant weet ze nog altijd haar repertoire te kiezen uit oeuvres van gelouterde, maar niet al te voorspelbare singer-songwriters. Haar afscheidconcert in juni in Carré is lang en breed uitverkocht, er zijn nog wel kaarten voor L’Olympia in Parijs.

Rock/Pop: Daniël LohuesVlier

Met zijn songschrijfcapaciteiten lijkt Daniël Lohues gewoon niet in staat slechte platen te maken, al zijn we wel verheugd dat de Drent, na zijn meer roots getinte recente albums, met Vlier zijn muziek weer in een wat meer popachtige richting duwt. Het geeft zijn liedjes net de  sprankeling dat we de laatste jaren een beetje waren gaan missen.

Blues/Sou/Jazz: Thelonious MonkRough Guide To

Wie op zoek is naar een goed en niet al te duur overzicht van de beste composities van een van de belangrijkste pianisten en componisten uit de jazz van de 20ste eeuw, kan het slechter treffen dan met deze Rough Guide To Thelonious Monk. Toegespitst op de jaren veertig en vijftig, biedt het album zeventig minuten lang erkende Monk-klassiekers.

Wereld: Marcelo Nisinman - Hombre Tango: The Music Of Marcelo Nisinman

Geboren in 1970, behoort de Argentijn Marcelo Nisinman tot de belangrijkste tango-muzikanten en –componisten van zijn generatie. Geroemd op zijn bandoneonspel, maar ook om zijn originele hand van schrijven. Niet alleen tango, maar ook meer klassiek opgezette stukken, zoals prachtig te horen op dit veelzijdige nieuwe album.