Albums van week 10

4 maart 2019

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. In het nummer dat nu in de winkel ligt staan naast meer dan 100 albumrecensies, ook mooie interviews met onder meer Joe Jackson, Beirut, Steve Gunn, Sharon Van Etten, Jesse Dayton, Mathias Eick en Remy van Kesteren.

Roots/Folk: Madeleine Roger Cottonwood

Uit het Canadese Winnipeg bereikte ons Cottonwood, het solodebuut van folky singer-songwriter Madeleine Roger, die voorheen het duo Roger Roger vormde met haar broer Lucas. Ook op eigen benen overtuigt ze als zangeres en liedjesschrijver. Vaak vergeleken met Joni Mitchell, heeft ze meer dan genoeg van zichzelf om ook op eigen kracht aandacht te vragen.

Rock/Pop: IsbellsSosei

Met hun sfeervolle indie folkpop laat het Leuvense Isbells zich al langer inspireren door Bon Iver en dat is op het nieuwe Sosei niet anders. Maar waar Justin Vernon zich de laatste jaren van een meer avant-gardistische kant laat zien, houdt  Isbells-voorman Gaëtan Vandewoude zijn vernieuwingsdrang toegankelijker, resulterend in hun meest geslaagde album tot nu toe.

Blues/Soul/Jazz: SolangeWhen I Get Home

De zus van Beyonce verrast met het onverwacht uitgebrachte When I Get Home. Solange brak drie jaar geleden door met A Seat At The Table. Met When I Get Home bewijst ze dat dat geen toeval was en dat ze artistiek zeker zo interessant is als haar beroemde zus. Met medewerking van onder meer Pharrell, Earl Sweatshirt, Panda Bear, Sampha, Blood Orange en Tyler The Creator.

Wereld: Gaiteiros De LisboaA História

Voor wie de zes albums gemist heeft die de Portugese folkgroep Gaiteiros de Lisboa sinds 1995 heeft uitgebracht, brengt A História een fraai overzicht van hun oeuvre. Berustend op drie hoofdpijlers – prachtige meerstemmige zang, dwingende percussie, en allerhande hier minder gebruikelijke folkinstrumenten – is het meeslepende geluid van de Gaiteiros de Lisboa even bijzonder als ongewoon.