Albums van week 12

19 maart 2018

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine.

Roots/Folk: Bear ValourIn October

Dit debuut van het Rotterdamse Bear Valour verscheen afgelopen oktober in eigen beheer, maar de stemmige indiefolk van dit liefst vier zangeressen rijke sextet, maakt zo’n indruk dat het werd opgepikt door Dox Records en nu op veel grotere schaal wordt gedistribueerd. Prachtige liedjes, schitterende meerstemmige vocalen en voorbeeldige instrumentatie.

Rock/Pop: David ByrneAmerican Utopia

Het is veertien jaar geleden dat we nog een soloalbum van oud-Talking Heads-voorman David Byrne hoorden. Niet dat American Utopia echt solo is ­ bijna alle liedjes werden met Brian Eno geschreven en opgenomen. Het leidt tot misschien wel Bryne’s mooiste (solo)plaat ooit, een plaat waarop intellect en emotie naadloos op elkaar aansluiten.

Blues/Soul/Jazz: Durand Jones & The IndicationsDurand Jones & The Indications

Twee jaar geleden al op een klein label verschenen, wordt dit heerlijk funky retro-souldebuut van Durand Jones & The Indications opnieuw uitgebracht. Nu dit genre het afgelopen half jaar met de dood van Sharon Jones en Charles Bradley een ernstige veer heeft moeten laten, komen Durand Jones & The Indications als geroepen.

Wereld: ImarhanTemet

Met familiebanden met Tinariwen, de allerbekendste saharabluesrockers, had het voor Imarhan weinig zin muziek naar precies dezelfde snit te maken. Minder puristisch en daardoor toegankelijker, creëren ze op hun tweede album Temet een opzwepende (rock)sound die ons in het Westen net iets beter in de oren ligt en toch authentiek blijft.