Albums van week 12

18 maart 2019

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. In het nummer dat nu in de winkel ligt staan naast meer dan 100 albumrecensies, ook mooie interviews met onder meer Joe Jackson, Beirut, Steve Gunn, Sharon Van Etten, Jesse Dayton, Mathias Eick en Remy van Kesteren.

Roots/Folk: Michael McDermottOrphans

Iedere songwriter heeft liedjes die om een of andere reden blijven liggen. Orphans noemt Michael McDermott ze en om te bewijzen dat het zeker geen minderwaardige nummers zijn heeft hij zijn nieuwe album ermee gevuld. Nu eens meer akoestisch dan weer meer rockend, toont McDermott volop zijn kwaliteiten als singer-songwriter. Dit zijn vrijwel allemaal liedjes waarvoor veel anderen een moord zouden doen.

Rock/Pop: John HowardCut The Wire

Midden jaren zeventig meende CBS met John Howard de nieuwe Elton John in huis te hebben. De singles van zijn debuutlp Kid In A Big World (1975) werden door de BBC echter geweigerd, waarna het album een stille dood stierf – om dertig jaar later te worden herontdekt als vergeten meesterwerk. Twee vervolgalbums werden nooit uitgebracht en ookk die bleken later juweeltjes van Elton John-achtige pop. Sinds zijn herontdekking komt Howard regelmatig met uitstekende platen, zoals het nieuwe Cut The Wire.

Blues/soul/Jazz: Bridges with Seamus BlakeContinuum

Het vanuit Noorwegen opererende jazzkwintet Bridges behoort tot de beste jazzgroepen van nu. Geformeerd rond pianist extraordinaire Espen Berg, met de Deens/Noorse ritmesectie Jesper Bodilsen op bas en Anders Thorén op drums, met de Britse trompettist Hayden Powell en zijn gevierde landgenoot Seamus Blake op sax. Op Continuum – hun derde album – is het samenspel bijna telepathisch.

Wereld: Francisco Pellegrini – Los Viajes de Chico

Spanje is het land waar de Braziliaanse pianist, accordeonist en componist Francisco Pellegrini uiteindelijk neerstreek en deze kleurrijke Los Viajes de Chico opnam. Een ongrijpbare, frisse plaat met een uniek soort wereld-sambajazz. Deze (grotendeels) instrumentale muziek kikt je helemaal op.