Albums van week 13

27 maart 2017

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Het nieuwe nummer verschijnt vrijdag 10 april.

Roots/Folk: Diverse Artiesten  – Roll Columbia: Woody Guthrie’s 26 Northwest Songs

In 1941 kreeg Woody Guthrie de opdracht liedjes te maken bij een film ter promotie van een groot damproject in de Columbia-rivier. In een maand tijd schreef hij maar liefst 26 liedjes waarvan hij 17 opnam, waaronder klassiekers als Pastures Of Plenty en Hard Travelin’. De rest raakte in de vergetelheid. Smithsonian Folkways komt nu met een fraaie dubbel-cd met alle liedjes, uitgevoerd door moderne Guthrie-adepten, onder wie Michael Hurley, Tony Furtado en Peter Buck.

Rock/Pop: Spiral StairsDoris & The Daggers

Als tweede man van Pavement is op Scott Kannberg het etiket slacker veel meer van toepassing dan op voorman Stephen Malkmus. Doris & The Daggers is pas het tweede Spiral Stairs-album in acht jaar tijd en gelukkig veel beter dan het debuut. Kannberg's dansbare indierock mag er wezen, al is het nog niet van Pavement-niveau.

Blues/Soul/Jazz: Samantha FishChills & Fever

Etaleerde de Amerikaanse Samantha Fish zich tot nu toe vooral als blueszangeres/gitariste, op Chills & Fever gooit ze het over de soulboeg en trakteert ze op een prachtige set merendeels weinig bekende soulklassiekers. Ondersteund door de soulvolle garagerockers The Detroit Cobras laat Fish horen zich in deze stijl meer dan thuis te voelen.

Wereld: Daymé Arocena Cubafonía

De Cubaanse zangeres en componiste Daymé Arocena geldt al enkele jaren als een opvallend nieuw Cubaans talent. Haar muziek vermengt typisch Cubaanse muziekstijlen met soul en jazz en komt zo tot een unieke eigen grensoverschrijdende mengvorm. Cubafonía is haar tweede cd en perfectioneert haar sterk jazzy visie op Cubaanse soul.