Albums van week 13

25 maart 2019

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. In het nummer dat nu in de winkel ligt staan naast meer dan 100 albumrecensies, ook mooie interviews met onder meer Joe Jackson, Beirut, Steve Gunn, Sharon Van Etten, Jesse Dayton, Mathias Eick en Remy van Kesteren.

Roots/Folk: LambchopThis (Is What I Wanted To Tell You)

Veel Lambchop-fans van het eerdere uur hebben nogal wat moeite met de gestileerde electro-richting die Kurt Wagner drie jaar geleden op Flotus insloeg. Jammer voor hen gaat This (Is What I Wanted To Tell You) op dezelfde voet verder. Hoewel ik zelf ook niet echt fan ben van auto-tune en het robotachtige effect dat het Wagner’s zang geeft, worden de liedjes er wat mij betreft niet minder van en trekt het ze zelfs de 21e eeuw binnen.

Rock/Pop: These New PuritansInside The Rose

Hoewel toeval, had de timing niet beter gekund. Net nu Mark Hollis van Talk Talk het tijdelijke voor het eeuwige heeft verruild, komen These New Puritans – zes jaar na het complexe Field Of Reeds – met een toegankelijkere variant die met zijn orkestrale art-pop aansluit bij een Talk Talk-meesterwerk als Spirit Of Eden.

Blues/Soul/Jazz: Matt AndersenHalfway Home By Morning

Op het grensgebied van roots en blues heeft de Canadese singer-songwriter Matt Andersen zich in Nederland tot een grote naam ontwikkeld. In een superieure productie van Steve Dawson is Halfway Home By Morning misschien wel Andersen’s mooiste album tot nu toe. By far de beste klinkende.

Wereld: Ibibio Sound Machine Doko Mien

Op dit derde album bereikt het Londense Ibibio Sound Machine wat mij betreft hun (voorlopige) hoogtepunt. Doko Mien klinkt gevarieerd en aantrekkelijk, dynamische electrofunk gemengd met Afrikaanse zang en grooves.