Albums van week 14

3 april 2017

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Het nieuwe nummer van Heaven verschijnt 14 april. Als je je voor vandaag 16.00 uur abonneert krijg je het nummer in de brievenbus.

Roots/Folk: Rodney CrowellClose Ties

In de beginjaren van Heaven leverde Rodney Crowell met The Houston Kid zijn meesterwerk af. Hoewel hij daarna nog mooie albums afleverde, was er geen die zich kon meten met die americana-klassieker. En hoewel ook Close Ties niet helemaal van dat niveau is, is het met stip zijn beste plaat sinds The Houston Kid.

Rock/Pop: Kim JanssenCousins

Schaarden we Kim Janssen tot nu toe op grond van zijn eerdere platen onder de singer-songwriters, op Cousins voegt hij daar zoveel ritmiek en instrumentatie aan toe dat zijn folkachtige muziek nu toch veel meer een popgevoel meekrijgt. En wat een schitterende liedjes ook, doortrokken van melancholie en muzikale rijkdom.

Blues/Soul/Jazz: Aubrey LoganImpossible

Weinig jazzartiesten hebben de laatste jaren zo’n indruk gemaakt als Aubrey Logan. Zoals deze Amerikaanse zangeres/tromboniste op YouTube Can’t Hold Us van Macklemore & Lewis volledig naar zich toe trekt is ongekend virtuoos. Een vertolking van dat niveau kom je op haar debuut Impossible niet tegen, maar aan alles hoor je dat hier een nieuwe superster aan het werk is.

Wereld: Orchestra BaobabTribute To Ndiouga Dieng

Het overlijden van Ndiouga Dien, een van de zangers en mede-oprichters van Orchestra Baobab, was de aanleiding voor de anderen om voor het eerst in tien jaar tijd de koppen weer bijeen te steken voor een nieuw album. Spectaculair anders klinkt de legendarische Senegalese groep niet, maar het is een schitterende aanvulling op een niet bovenmatig groot maar wel hoogstaand oeuvre.