Albums van week 15

10 april 2017

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Het nieuwe nummer van Heaven verschijnt aanstaande vrijdag 14 april.

Roots/Folk: Tim Grimm And The Family Band – A Stranger In This Time

De Amerikaanse folkrootstroudabour Tim Grimm is een graag geziene gast op de Nederlandse podia en beschouwt ons land een beetje als zijn tweede vaderland. Een echte muzikale vernieuwer is hij niet, maar op A Stranger In This Time –, uitgebracht als Tim Grimm And The Family Band omdat ook zijn vrouw en twee zoons volop zijn te horen zijn – valt alles precies op zijn plek.

Rock/Pop: Fischer-Z – Building Bridges

Verrassend is niet dat er weer eens een nieuw album is van Fisher-Z is verschenen, wel dat het de vergelijking met de albums uit de grote succesperiode van de band zonder meer aankan. Sprankelende rockliedjes en een onaangetast muzikaal vernuft. John Watts is op Building Bridges nog even relevant als in zijn gloriedagen begin jaren tachtig.

Blues/Soul/Jazz: Hauschka – What If

Op What If stelt de Duitse intellectueel, avant-garde muzikant en kunstenaar Volker Bertelsmann alias Hauschka zich negen vragen over hoe de wereld er uit zou zien als vanzelfsprekendheden verdwijnen. De titels van de negen instrumentale stukken behandelen kwesties die in muziek worden omgezet. Van I Can’t Find Water en Nature Fights Back tot My Kids Live On Mars en Trees Only Exist In Books. Het resultaat is een boeiende, aangrijpende plaat in het grensgebied van moderne elektro, neo-klassiek en ambient.

Wereld: Diverse Artiesten – Coimbra: April In Portugal/Avril In Portugal

Het is een van de beroemdste liedjes uit Portugal: Coimbra, ook wel bekend als Abril Em Portugal. Voor deze compilatie zijn in een prachtig hardcoverboekje met uitgebreide liner notes vierentwintig verschillende versies van over de hele wereld bijeengebracht. Van Louis Armstrong, Amália Rodrigues, Perez Prado en Caetano Veloso tot Xavier Cugat, Chet Atkins, Liberace en een Londense steelband. Iedereen geeft er zo’n eigen draai aan dat je aanvankelijk niet eens door hebt telkens naar hetzelfde nummer te luisteren.