Albums van week 15

9 april 2018

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Het volgende nummer verschijnt aanstaande vrijdag.

Roots/Folk: Wade BowenSolid Ground

Deze Texaanse rootsrock singer-songwriter heeft al een plaat of negen op zijn naam staan. Toch kende ik Wade Bowen niet. Een meer dan vaardige songsmid met een aansprekende zangstem en een puike hand van schrijven van gevarieerde liedjes. Bowen bewijst zich op Solid Ground als een talent dat ook aan deze kant van de plas vrienden moet kunnen maken.

Rock/Pop: Wye Oak The Louder I Call, The Faster It Runs

Met een prima nieuwe Eels en aansprekende debuten van Goat Girl en Cosmo Sheldrake, biedt week 15 genoeg andere kandidaten. Toch viel mijn oog op Wye Oak’s The Louder I Call, The Faster It Runs, al was het maar omdat Jenn Wasner misschien wel haar mooiste langspeler tot nu toe aflevert, een indiepopplaat die zowel intelligent als toegankelijk is.

Blues/Soul/Jazz: Bettye LaVetteThings Have Changed

Bettye LaVette stort zich op het songbook van niemand minder dan Bob Dylan. Dat zulks goede resultaten zou moeten opleveren, is minder vanzelfsprekend dan het lijkt. De Ace-compilatie How Many Roads: Black America Sings Bob Dylan uit 2010 liet volgens mij horen dat zijn materiaal zich minder voor zwarte versies leent dan je geneigd bent te denken. LaVette slaagt wel in haar opzet. Samen producer Steve Jordan covert ze Dylan zo soulvol als we niet vaak hoorden. Ze kozen ook nog eens voor weinig bekende Dylan-songs.

Wereld: Sonido Gallo NegroMambo Cósmico

Het uit Mexico City afkomstige Sonido Gallo Negro komt met een heerlijk nieuw album met instrumentale psychedelische cumbia. Na het vier jaar geleden verschenen Sendero Mistico, is Mambo Cósmico het tweede Glitterbeat-album van dit 9-koppig gezelschap en weet wellicht zelfs nog meer te overtuigen, zeker nu het voorjaar aangebroken lijkt.