Albums van week 15

8 april 2019

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Eind van deze week verschijnt het nieuwe nummer met naast meer dan 100 albumrecensies, ook mooie interviews met onder meer Weyes Blood, Aldous Harding, Tedeschi Trucks Band, Mozes and The Firstborn en Robert Jan Stips.

Roots/Folk: Baptiste W. Hamon Soleil, Soleil Bleu

Met Soleil, Soleil Bleu ­ zijn tweede album ­ maakt Baptiste W, Hamon een authentieke Franstalige americana-variant, die klinkt alsof Townes Van Zandt als Fransman is herboren. Op sublieme wijze combineert de begenadigde singer-songwriter Hamon het chanson met Amerikaanse rootsfolk.

Rock/Pop: Weyes BloodTitanic Rising

Op Titanic Rising werpt Natalie Mering, de vrouw om wie het bij Weyes Blood draait, alle schroom van zich af en laat onomwonden horen hoe schatplichtig ze is aan de muziek van The Carpenters en Judy Garland. Het is buitengewoon knap hoe ze aan haar romantisch klinkende alternatieve singer-songwriterpop zo’n alternatieve draai geeft.

Blues/Soul/Jazz: Professor Longhair Live On The Queen Mary

In 1975 opgenomen tijdens een privéfeestje van Paul & Linda McCartney aan boord van de in Long Beach, Californië gelegen Queen Mary. Het was niet alleen het eerste live-album van de legendarische New Orleans-pianist/zanger Henry Roeland Byrd, alias Professor Longhair, maar bij verschijnen in 1978 voor velen ook hun eerste kennismaking met zijn muziek. Ruim veertig jaar later heeft die nog niets van haar aanstekelijkheid verloren.

Wereld: Tita Nzebi From Kolkata

Afgelopen februari brachten we haar vorige cd, Métiani, nog (verlaat) onder de aandacht, en nu bewijst de uit Gabon afkomstige zangeres dat ze tot de interessantste Afrikaanse talenten van nu behoort. Het album is voor een deel in Calcutta (tegenwoordig officieel Kolkata), India opgenomen en bevat een fraaie mix van Afrikaanse en Indiaase muziek, al is diversiteit ook op de nummers dat ze dichter bij huis blijft een belangrijke kenmerk.