Albums van week 16

17 april 2017

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Het nieuwe nummer van Heaven is afgelopen vrijdag verschenen.

Roots/Folk: Diverse Artiesten - Lance, The Rock Opera: St. Willebrord Sessions Vol. II

Met Lance, The Rock Opera storten veelal dezelfde artiesten en wielerliefhebbers die vijf jaar geleden Sporthuis Hubert maakten, een fraaie muzikale ode aan de wielersport, zich nu op de opkomst en ondergang van Lance Armstrong. In veertien liedjes, in diverse countryrocksetting en, in tegenstelling tot het vorige album, nu volledig in het Engels gezongen, wordt het dramatische verhaal verteld van een van de grootste wielrenners allertijden, die niet tegen zijn verlies kon en uiteindelijk alles verloor. 

Rock/Pop: Father John MistyPure Comedy

Oud-Fleet Foxes-drummer J. Tillman leverde twee jaar terug als Father John Misty een van de mooiste popplaten van het millennium af: I Love You, Honeybear. Met Pure Comedy bewijst hij opnieuw zijn bijzondere klasse. Meer dan op zijn voorganger richt FJM zich op complexe singer-songwriter(ballade)pop, op een wijze die doet denken aan Elton John in zijn absolute glorietijd (eerste helft jaren zeventig). Bewonderenswaardig. 

Blues/Soul/Jazz: Gregory PageSo It Goes

Weinig artiesten weten verloren tijden zo tijdloos te laten klinken als Gregory Page. Zo ook op So It Goes, een jazzy mengeling van fifties film- en rootsy singer-songwritermuziek. Met zijn wonderlijke mix van vroege Tom Waits, Leon Redbone, Harry Nilsson en Nino Rota zou Page gemakkelijk ouderwets kunnen klinken, maar hij weet muziek te maken die vooral tijdloos aandoet. En een mooier liedje dan Sleeping Dogs hebben wij dit jaar nog niet gehoord.  

Wereld: Yorkston, Thorne, Khan  – Neuk Wight Dehli All Stars 

Amper een jaar nadat de Schotse folk singer-songwriter James Yorkston de handen ineen sloeg met de Engelse folkjazzbassist Jon Thorne en de Indiaase sarangi-grootmeester Suhail Yusuf Khan voor de cd Everything Sacred, volgt Neuk Wight Dehli All Stars. De albumtitel mag op ons Nederlanders grappig overkomen, hun unieke mix van Britse folk, jazz en Indiaase klassieke muziek heeft nog meer kleur gekregen.