Albums van week 17

24 april 2017

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine.

Roots/Folk: Angaleena PresleyWrangled

Angaleena Presley was na Miranda Lambert en Ashley Monroe de laatste van het countryrocktrio Pistol Annies die met een eigen album kwam, maar American Middle Class (2014) was meteen de beste van het drietal. En opvolger Wrangled wordt mogelijk een van de beste countryalbums van dit jaar. Heerlijk gevarieerd en met het ene na het andere prachtnummer.

Rock/Pop: The Black AngelsDeath Song

Dat Austin, Texas niet alleen rootsrockartiesten voortbrengt, bewijzen The Black Angels. Met hun psychedelische garagerock bouwen ze al zo’n tien jaar voort op de trotse nalatenschap van Texaanse psychrockbands als The 13th Floor Elevators en The Golden Dawn. Death Song, album nummer vijf, is misschien wel hun beste.

Blues/Soul/Jazz: Kendrick LamarDAMN.

En toen was daar op Goede Vrijdag ineens DAMN., het nieuwe album van rapheld Kendrick Lamar. Mogelijk niet zo indrukwekkend als To Pimp A Butterfly van twee jaar geleden, maar hij blijft muzikaal nieuwe wegen verkennen, ook al zijn ze rustiger en toegankelijker, en tekstueel is hij niet minder scherp dan voorheen.

Wereld: Maria Kalaniemi & Eero GrundströmSvalan

In het Noord-Scandinavische grensgebied tussen Finland en Zweden vonden de gevierde Finse folkzangeres, accordeoniste en componiste Maria Kalaniemi en de Zweedse harmoniumspeler Eero Grundström elkaar in dit schitterende eerbetoon aan het ongerepte natuurschoon van Noord-Karelië.