Albums van week 17

23 april 2018

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Het nieuwe nummer ligt in de winkel.

Roots/Folk: Fenne Lily On Hold

Afkomstig van het Engelse platteland, maakte Fenne Lily met haar eerste singles furore als misschien wel de meest belovende Britse singer-songwriter sinds Laura Marling. Met On Hold lost Lily die belofte in, want ook al bevat het album het merendeel van die singles, het talent van deze vroege twintiger is alom hoorbaar.

Rock/Pop: Yung WuShore Leave

Toen dit Feelies-zijproject in 1987 verscheen, viel het enigszins tussen wal en schip. Nu het opnieuw is uitgebracht blijkt deze meer akoestische variant op het klassieke Feelies-geluid minstens zo geslaagd en aantrekkelijk en verdient het alsnog de aandacht die ze destijds vrijwel niet kreeg.

Blues/Soul/Jazz: Jørgen SandvikPermanent Vacation

Geen idee wat ze in Noorwegen door de fjorden laten stromen, maar de laatste tijd horen we uit die contreien verrassend sterke bluesplaten, die net dat beetje meer hebben. Permanent Vacation van Jørgen Sandvik is zo’n plaat. Niet radicaal anders, maar vooral in de overtuiging waarmee de blues wordt gebracht, ook in de meer singer-songwriterachtige liedjes, steekt hij ver uit boven de meeste andere blues van deze tijd.

Wereld: ŸumaPoussière D’Étoiles

Hoewel in het Arabisch gezongen, doet de muziek van het zichzelf op akoestische gitaar begeleidende tweetal Ÿuma, ofwel Sabrine Jenhani en Ramy Zoghlami, eerder aan als universeel folky dan uitgesproken Tunesisch. En het zijn juist de Arabische elementen die de fraaie liedjes van het duo er echt doen uitspringen.