Albums van week 17

22 april 2019

Heavenmagazine verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Het nieuwe nummer ligt in de winkel met naast meer dan 100 albumrecensies, ook mooie interviews met onder meer Weyes Blood, Aldous Harding, Tedeschi Trucks Band, Mozes and The Firstborn en Robert Jan Stips.

Roots/Folk: Jade BirdJade Bird

Jade (Elizabeth) Bird is een Britse indie-folk singer-songwriter die al sinds haat debuut-ep Something American in 2017 de aandacht op zich weet te vestigen vanwege haar vaardige hand van schrijven van pakkende, intelligente folkpopliedjes, die ze ook nog eens met de nodige spirit voor het voetlicht brengt. Op dit titelloze debuut komen deze kwaliteiten meer dan uitstekend naar voren.

Rock/Pop: Canvas BlancoExilio

Uit het niets leek het wel kwam Canvas Blanco vier jaar terug met een van de mooiste folk/rootsplaten ooit in Nederland gemaakt: Call Me Lucky Fat Or Skinny. Met opvolger Exilio legt de band rond de Urker singer-songwriter Jozua Koffeman de muzikale lat nog hoger en komt met een ambitieus conceptalbum dat rootsy elementen heeft, maar als geheel toch vooral als progpop is te karakteriseren.

Blues/Soul/Jazz: Daniel NorgrenWooh Dang

Zo sfeervol als op Wooh Dang heeft de Zweedse singer-songwriter Daniel Norgren nog niet geklonken. Blues, folk en ambient aaneenrijgend, trekt hij je mee de wijde natuur in voor een collectie hartverscheurende liedjes waar Neil Youngfans dringend eens naar zouden moeten luisteren.

Wereld: Gaiteiros de LisboaBestiário

We hadden nog maar pas de Gaiteiros de Lisboa (‘Pijpers van Lissabon’) leren kennen via het prachtige overzichtsalbum A História, of daar verschijnt Bestiário. Hun comebackalbum is een machtige mix van meerstemmige (sonore) folkzang, dwingende percussie en snerpende blazers, niets minder dan pure folkrock naar middeleeuwse snit.