Albums van week 18

1 mei 2017

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine.

Roots/Folk: John Mellencamp featuring Carlene CarterSad Clowns & Hillbillies

Zijn gloriedagen mogen dan alweer ver achter ons liggen, met Sad Clowns & Hillbillies levert John Mellencamp samen met Johnny Cash’ stiefdochter Carlene Carter een van zijn beste en meest aansprekende albums in jaren af. Met een kwaliteit die doet denken aan klassiekers als Scarecrow en The Lonesome Jubilee.

Rock: Sweet Gum TreeSustain The Illusion

Aan de moody kant van het singer-songwriterspectrum treffen we de Fransman Arno Sojo, opererende onder de naam Sweet Gum Tree. Op zijn debuut (2014) werd hij nog bijgestaan door leden van The Church, Tindersticks en Belle And Sebastian. Op Sustain The Illusion heeft hij die hulp niet meer nodig en overtuigt hij met even fraaie als meeslepende indie singer-songwriterrock.

Blues/Soul/Jazz: RoheyA Million Things

Het debuut van het uit het Noorse Trondheim afkomstige jazzkwarter Rohey, geformeerd rond de geweldige zwarte zangeres Rohey Taalah. Schitterende moderne soul en rhythm ’n’ blues in een prachtige eigen jazzy stijl die laat horen dat er nieuwe muzikale wegen zijn te verkennen die niet per se Amerikaans van klank zijn.

Wereld: Soweto Soul - Soweto Soul

Richtte bluesman Joep Pelt zich bij zijn Afrikaanse verkenningen tot nu toe op gebieden (Mali) en muzikanten (Lobi Traoré) die sterk door blues zijn beïnvloed, ditmaal is hij niet de blues in Soweto gaan zoeken. Hij verdiepte zich in de traditionele en de moderne muziek van de Zuid-Afrikaanse township en maakte met een keur aan lokale talenten dit heerlijke album op het kruispunt van township jive, mbaqanga, soul en hiphop.