Albums van week 18

30 april 2018

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine.

Roots/Folk: Sawdust & RustLeaving A Memory

Voortgekomen uit een toevallige ontmoeting op Groenland tussen de Zweedse singer-songwriter Patrick Rydman en zijn collega uit de Faeröer eilanden Benjamin Petersen, brengt Sawdust & Rust, uitstekende folky pop die wellicht minder rustiek klinkt dan de naam doet vermoeden, maar mede vanwege de prachtige liedjes daarom niet minder goed smaakt.

Rock/Pop: Speedy OrtizTwerp Verse

Als sinds hun debuut Major Arcana (2013) behoort het rond zangeres/gitariste Sadie Dupuis geformeerde Speedy Ortiz tot de fijnste Amerikaanse indierockbandjes. En Twerp Verse, hun derde album, versterkt dat gevoel alleen. Want spannend en verleidelijk draait Dupuis ons wederom moeiteloos om haar vingers.

Blues/Soul/Jazz: Janelle Monáe – Dirty Computer

Acht jaar geleden alweer brak de Amerikaanse r&b-zangeres Janelle Monáe door met het retro-futuristische The ArchAndroid. Opvolger The Electric Lady voegde daar drie jaar later niet veel aan toe. Hoe anders is dat op Dirty Computer, dat de formule van beide voorgangers flink uitbouwt en Monáe naar een aanzienlijk hoger plan tilt, artistiek en commercieel (als mijn oren me niet bedriegen).

Wereld: Amsterdam Klezmer Band & SöndörgöSzikra

Op Szikra gaat de altijd verder dan de eigen neus lang kijkende Amsterdam Klezmer Band de samenwerking aan met het Hongaarse tamburitza-orkest Söndörgö. Met de nadruk op allerlei soorten tambura – Hongaarse mandoline – produceren ze een pan-Oost-Europees brassbandfolkgeluid dat we tot nu niet kenden.