Albums van week 19

8 mei 2017

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine.

Roots/Folk: John MorelandBig Bad Luv

Onder americanaliefhebbers geldt deze uit Oklahoma afkomstige singer-songwriter al jaren als geheimtip. Sinds In The Throes (2013) en High On Tulsa Heat (2015) is hij ook voor Heaven-lezers geen onbekende. Dat DWDD al in maart de loftrompet stak over het toen nog te verschijnen Big Bad Luv zal wel komen doordat dat hij onderdak vond bij het Britse indielabel 4AD. Wat niet wegneemt dat dit album er wel degelijk eentje van de buitencategorie is.

Rock/Pop: Mac DeMarcoThis Old Dog

In de Verenigde Staten balanceert de Canadees Mac DeMarco sinds Salad Days (2014) op de rand van een grote doorbraak. Wellicht dat het met This Old Dog gaat gebeuren. Waar zijn oudere platen altijd ook een beetje schuurden, blinkt dit nieuwe album uit in bijzonder mooie, zonnige indie(folkpop die velen zal charmeren.

Blues/Soul/Jazz: Liz AkuAnkhor

Met dit tweede album Ankhor komt het talent van deze Belgische neo-r&b-zangeres pas echt tot wasdom. Geconcipieerd in Nieuw-Zeeland, waar hde plaat ook deels werd opgenomen voor het vermaarde Duitse Sonar Kollektiv-label (o.a. Jazzanova) bewijst ze zich als een moderne soulzangeres die met de besten meekan.

Wereld: Alice Coltrane – World Spirituality Classics 1: The Ecstatic Music Of Alice Coltrane Turiyasangitananda

David Byrne’s wereldmuzieklabel Luaka Bop richt de schijnwerper – in een nieuwe reeks? – op baanbrekende spirituele muziek. Op deel 1 staat muziek die de weduwe van jazzlegende John Coltrane tussen 1982 en 1995 maakte voor de door haar opgerichte ashram in de heuvels buiten Los Angeles. Vernieuwend en meeslepend, worden aloude hindoe-gezangen in de handen van Turiyasangitananda, zoals Alice Coltrane door haar volgelingen wordt genoemd, plotseling hip.