Albums van week 19

6 mei 2019

Popmagazine Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Het nieuwe nummer ligt in de winkel met naast meer dan 100 albumrecensies, ook interviews met onder meer Weyes Blood, Aldous Harding, Tedeschi Trucks Band, Mozes and The Firstborn en Robert Jan Stips.

Roots/Folk: Roseanne ReidTrails

De Schotse singer-songwriter Roseanne Reid trakteert ons met haar fraaie debuutalbum Trails, een naturel productie van Teddy Thompson. Voor een Schotse klinkt Reid eerder rootsy Amerikaans dan folky Brits, en het album is in New York opgenomen. Hoewel een vijfpersoonsband haar begeleidt – hier en daar uitgebreid met twee blazers – is het ontspannen geluid evenwel klein en ingetogen en ligt de nadruk op Reid’s eigen kwaliteiten.

Rock/Pop: Big ThiefU.F.O.F.

Gaf Big Thief-frontvrouw Adrienne Lenker ons vorig jaar een meer singer-songwriterachtige versie van de band op haar subtiele soloalbum Abysskiss, op dit derde Big Thief-album brengt de band een meer arty indiefolkvariant van haar muziek die beter bevalt dan ooit. Lenker is een van de boeiendste figuren in de huidige Amerikaanse indiescene.

Blues/Jazz/Soul: Marvin GayeYou’re The Man

Op You’re The Man staan opnamen uit 1972 die Gaye maakte in de nasleep van zijn meesterwerk What’s Going On van een jaar eerder. Een groot deel van deze opnamen is wel eens eerder verschenen, maar nooit verzameld op één uitgave. Hoewel er geen overkoepelend thema aan ten grondslag ligt, illustreren deze nummers wel Gaye’s meesterschap als een van de grootste soulzangers ooit.

Wereld: Combo ChimbitaAhomale

Dit is het tweede album van het New Yorkse Combo Chimbita, dat een psychedelische draai geeft aan traditionele Colombiaanse muziekstijlen, die daardoor helemaal van deze tijd worden en uitermate hip. Combo Chimbita is alweer een voorbeeld van een Amerikaanse indieband die exotische wereldmuziek van een frisse pop/rock update voorziet.