Albums van week 2

9 januari 2017

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine.

Roots/Folk: Dieter van der Westen Old Oak Tree

Met Kasba maakt Dieter van der Westen al sinds het begin van dit millennium met veel succes Noord-Afrikaanse muziek. Op Old Oak Tree ontpopt de Amsterdammer zich solo tot een talentvolle rootsy folkartiest. Met een achttal uitstekende muzikanten aan zijn zijde levert hij een puik americana-album af. Leuk spijkerstof hoesje ook.

Rock/Pop: The Monochrome SetCosmonaut

Hoewel zo’n half jaar oud, wijzen we nog eens op deze jongste van Monochrome Set. In weerwil van hun naam is de muziek van deze Britse new wave-groep allesbehalve éénkleurig. In de Britse rock- en popscene van de jaren tachtig en negentig namen ze een unieke positie in. Cosmonaut is niet alleen de beste Monochrome Set sinds hun comeback een aantal jaren geleden, het is waarschijnlijk hun beste album ooit.

Blues/Soul/Jazz/Klassiek: Howe GelbFuture Standards

Zowel solo als met Giant Sand mocht Howe Gelb zijn americana zo nu en dan graag opsieren met een onverwacht stukje faux jazz. Dat het meer was dan een gril laat bewijst het toepasselijk getitelde Future Standards. Gelb stort zich als een heuse crooner op een dozijn zelfgeschreven jazzballads, die het inderdaad in zich hebben tot standards uit te groeien.

Wereld: Pixvae - Pixvae

Colombian Crunch Music noemt hun platenmaatschappij Pixvae's mix van Afro-Colombiaanse folk en avant-rock. De vocalisten en percussionisten spelen ook in de folkgroep Nilamayé, maar door jachtige gitaren, drums, baritonsax en toetsen aan de muziek toe te voegen, ontstaat een compleet ander geluid. Het doet denken aan een punky Spaantalige wereldmuziek versie van Morphine.