Albums van week 2

8 januari 2018

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Het nieuwe nummer ligt in de winkels.

Roots/Folk: Martyn Bates I Said To Love

Ze verschijnen nog altijd regelmatig in eigen beheer, de prachtige platen van zowel Eyeless In Gaza als van hun zanger Martyn Bates. Albums van de laatste zijn veelal folkier dan het meer indie-werk van Eyeless, en het nieuwe I Said To Love vormt daarop geen uitzondering. De aardse bevlogenheid van Bates overtuigt telkens weer, net als zijn talent voor het vertolken van bezielde (indie-)folkballades.

Rock/Pop: Alex HightonWelcome To Happiness

Hoewel dit album hier eind maart officieel uitkomt, kunt u het al wel rechtstreeks van deze Britse artiest zelf betrekken. En daar is alle reden toe. Hoewel heel anders dan zijn eerste twee ambachtelijk klinkende platen, bevat Welcome To Happiness voortreffelijke liedjes in een moderne, indie/electropopstijl. Highton ontpopt zich meer en meer tot een zeer oorspronkelijk Brits poptalent.

Blues/Soul/Jazz: C.O.W. - $hanghai Mone¥ EP/C.O.W. EP

 

Tien liedjes tellen de hier gecombineerde ep’s van het Duits-Chinese electroproducers collectief C.O.W. Grotendeels instrumentaal, maar toch weet de combinatie van meeslepende beats, jazzy intermezzo’s en glijdende melodieën de aandacht moeiteloos vast te houden, waardoor de stukken ook echt als onderscheidende electro (soul)liedjes overkomen. Modern pop for now people!

Wereld: Ferd - Music Without Borders

Ferd is de naam van het project dat de Noorse producer Bjørn Ole Rasch opzette om de unieke volksmuziek van het afgelegen Noorse Setesdal internationaal aanzien te geven. Hij vroeg 52 muzikanten uit 18 landen hun visie te geven op deze traditionele muziek. Het eindresultaat is buitengewoon mooi en illustreert tevens de gezamenlijke kernwaarden van de traditionele muziek uit al die landen.