Albums van week 20

15 mei 2017

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine.

Roots/Folk: Diagrams - Dorothy

Diagrams is het solovehikel van Sam Genders, zanger van de Britse folktronica-pioniers Tunng. Voor Dorothy werkte hij samen met de negentigjarige Amerikaanse dichteres Dorothy Trogdon en schiep samen met haar en diverse muzikanten dit gevoelvolle album dat akoestische folk, literatuur, elektronica en veldopnamen verenigt.

Rock/Pop: PWR BTTMPageant

Vlak voor verschijnen van dit tweede album van het New Yorkse homopunkduo ontstak in alternatieve muziekkringen in de VS een enorme rel waarbij een van de leden wordt beschuldigd van seksueel wangedrag en antisemitisme. Wat er precies speelt is vanuit hier nog moeilijk te boordelen. Uit muzikaal oogpunt zou het doodzonde zijn als Pageant daardoor besmet zou raken, want het is een intelligente indierockplaat met heerlijke liedjes.

Blues/Soul/Jazz: Don BryantDon’t Give Up On Love

De naam Don Bryant moet bij soulliefhebbers een bel doen rinkelen. Is het misschien niet door die paar singles en die ene lp die hij eind jaren zestig maakte, dan toch zeker door de vele nummers die hij schreef voor zijn echtgenote Ann Peebles. Op Don’t Give Up On Your Love laat Bryant horen dat hij zelf ook een hoofdrol als zanger had verdiend, want zelfs na bijna vijftig jaar is dit klassieke Hi-soul op zijn best.

Wereld: Dona OneteBanzeiro

Achtenzeventig wordt ze volgende maand, deze zangeres/liedjesschrijfster uit het Amazonegebied. Ze was lerares en vakbondsactiviste, om pas vijf jaar geleden haar debuutalbum te maken en direct te worden uitgeroepen tot de ‘diva van het Amazonelied’. Op grond van opvolger Banzeiro kunnen we ons dat prima voorstellen, want wat een energie en vocale power spreidt Dona Onete hier ten toon.