Albums van week 20

14 mei 2018

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine.

Roots/Folk: Ry Cooder – The Prodigal Son

Dat oude folk, blues, gospel en roots(rock) Ry Cooders hoofdinteresse hebben, is al heel zijn carrière duidelijk. En hoewel The Prodigal Son maar liefst zes jaar op zich liet wachten, is dat op dit nieuwe album niet anders. Hij injecteert de oude stijlen weer met een urgentie die we eigenlijk sinds Chaves Ravine een beetje missen.

Rock/Pop: Liz Phair – Girly-Sound To Guyville

Toen Exile In Guyville in 1993 verscheen, sloeg het album in als een bom en werd Liz Phair bejubeld als een van meest onverschrokken indie-singer-songwriters ooit. De oer-opnames van deze instant-klassieker zijn nu verschenen op de driedubbel-cd Girly-Sound To Guyville en klinken vijfentwintig jaar later nog altijd even fris en tijdloos.

Blues/Soul/Jazz: Idris Ackamoor & The Pyramids – An Angel Fell

Saxofonist en componist Idris Ackamoor (geboren Bruce Baker) behoort met zijn band The Pyramids al vanaf de jaren zeventig tot de meest uitgesproken figuren in de Amerikaanse Afrojazz-scene. Met het heerlijke album An Angel Fell bewijst hij dat hij nog altijd relevant is. Ackamoor brengt hoogwaardige spirituele Afrojazz alsof de stijl net is uitgevonden. 

Wereld: De Nazaten Spelen Robby Alberga – Als De Haan Tanden Krijgt

Al ruim twintig jaar brengt het Surinaams/Nederlandse/Antilliaanse (blaas)orkest De Nazaten een unieke mix van kaseko, jazz, Antilliaanse muziek, calypso en mardi gras. Als De Haan Tanden Krijgt focust op de fraaie composities van oergitarist Robby Alberga en toont het tienkoppige gezelschap in volle glorie.