Albums van week 20

13 mei 2019

Popmagazine Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Meer dan 100 albumrecensies en boeiende interviews het blad om je muziekpassie te verdiepen.

Roots/Folk: Tim Knol & Blue Grass BoogiemenHappy Hour

Dat Tim Knol vele muzikale gezichten heeft, zowel binnen als buiten het americana-genre weten we natuurlijk al lang. Op Happy Hour werkt hij samen met de Nederlandste bluegrass-toppers Blue Grass Boogiemen, en bekent hij voor het eerst op plaat zijn liefde voor deze oer-Amerikaanse rootsstijl. Dat doet hij uitstekend, misschien niet heel anders dan anderen in dit traditionele genre, maar op een hoog en geloofwaardig niveau.

Rock/Pop: She Keeps Bees Kinship

Hoewel ik de rol van (drummer en medeproducer) Andy LaPlant niet wil onderschatten, is She Keeps Bees toch vooral het (folk)rock/pop project van singer-songwriter Jessica Larrabee. Kinship is het beeldschone derde album van het duo en is van begin tot eind een niet te missen muzikaal juweel dat ook emotioneel raak schiet.

Blues/Soul/Jazz: Joel Ross Kingmaker

Vibrafonist Joel Ross debuteert op Blue Note met Kingmaker, een van de beste vibrafoon-jazzplaten in jaren. Een plaat waarop Ross zich aandient als een meer dan waardige opvolger van zulke illustere voorgangers als Gary Burton en Milt Jackson. Samen met Stefon Harris behoort Joel Ross tot de beste vibrafonisten van zijn generatie.

Wereld: Claude FontaineClaude Fontaine

Het is een wat merkwaardige mix die de vanuit Londen opererende Amerikaanse Claude Fontaine ons voorschotelt op haar titelloze debuut. Speelt zij op de A-kant vijf liedjes pure rootsreggae, op de b-zijde is het bossanova. Toch slaagt ze erin, begeleid door topmusici, beide stijlen te verenigen. Door haar innemende stem en charme, én door de hoogwaardige kwaliteit van haar liedjes, die aan het brein ontsproten hadden kunnen zijn van de alweer 18 jaar geleden overleden Serge Gainsbourg.