Albums van week 21

22 mei 2017

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Het nieuwe nummer verschijnt vrijdag 9 juni.

Root/Folk: Wendy Colonna - No Moment But Now

Acht albums heeft Wendy Colonna uit Austin op haar naam staan, maar ik had niet eerder van haar gehoord. Terwijl ze een cultfavoriet is bij onze Zuiderburen en daar zes jaar geleden zelfs het album Barefoot In Belgium opnam. Een geweldige zangeres met een zeer aansprekende stem, die ook nog eens gevarieerde liedjes kan schrijven. No Moment But Now wrijft het in: onbegrijpelijk dat we Wendy Colonna hier amper kennen.

Rock/Pop: Jane WeaverModern Kosmology

Het oeuvre van Jane Weaver vormt een rusteloze zoektocht naar de perfecte mix van folk, psychedelica en pop. Op haar vorige album The Silver Globe (2015) bereikte ze een voorlopig hoogtepunt dat ze met Modern Kosmology bestendigt. In een dromerige maar wel in liedjes gegoten stijl die de beste elementen van Can, Stereolab, Goldfrapp en Broadcast combineert.

Blues/Soul/Jazz: René Costy – Expectancy: Collected Library Music

De Belgische componist/muzikant René Costy werkte grotendeels in de anonimiteit. Hij schreef muziek voor de muziekbibliotheek van de Belgische omroep om te worden gebruikt in programma’s. Pas na zijn dood in 1997 groeide het besef dat veel van zijn ‘muziekjes’ tamelijk geniaal waren. Voor het eerst verzameld op deze schitterend uitgegeven dubbel-cd.

Wereld: Oumou SangaréMogoya

Met Mogoya levert de Malinese diva Oumou Sangaré haar eerste album in acht jaar af, in een carrière die al zo’n dertig jaar beslaat. Een schitterende mengeling van traditionele Wassoulou-muziek en moderne elektrische elementen, perfect in balans gehouden en stuwend gebracht door een superieure zangeres wier vocalen zoveel emotie overbrengen dat het er totaal niet toe doet dat je er geen woord van verstaat.