Albums van week 21

21 mei 2018

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine.

Roots/Folk: Gretchen PetersDancing With The Beast

En opnieuw speelt Gretchen Peters het klaar een hartverscheurend mooi nieuw album af te leveren met liedjes die de ziel diep raken. Persoonlijk vind ik Hello Cruel World uit 2012 daarin nog onovertroffen, maar Dancing With The Beast illustreert wederom dat vrijwel niemand op haar niveau liedjes schrijft en uitvoert.

Rock/Pop: Moden Studies Welcome Strangers

Nadat het Schotse Modern Studies vorig jaar met Swell To Great al schitterend debuteerde, blijkt dat slechts een schets te zijn geweest voor de pracht die de band op Welcome Strangers ontvouwt. Waar de voorganger nog grotendeels een folk(pop)album was, is Welcome Strangers  even subtiele als ambitieuze orkpop die alle concurrentie ver achter zich laat.

Blues/Soul/Jazz: GAS - Rausch

Na een afwezigheid van zeventien jaar keerde de Duitse ambient-muzikant Wolfgang Voigt vorig jaar terug met GAS en leverde met Narkopop een album af dat zijn eerdere werken evenaarde. Met Rausch bewijst hij dat zulks geen toeval was, want wederom creëert hij fascinerende ambient(techno)stukken die een heel eigen wereld oproepen.

Wereld: BombinoDeran

Met Deran laat de bluesrocker uit Niger horen dat hij ook zonder Westerse inbreng potente woestijnblues kan maken met global appeal. Wie van oordeel is dat woestijnblues snel eentonig wordt, heeft duidelijk nooit naar Bombino geluisterd. Want als geen ander weet hij deze muziek gevarieerd en aantrekkelijk te maken voor een groot – ook Westers – publiek.