Albums van week 22

29 mei 2017

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Het nieuwe nummer verschijnt vrijdag 9 juni.

Roots/Folk: QuercusNightfall

Met Nightfall maakten June Tabor, Huw Warren en Iain Bellamy hun tweede album op de grens van folk en jazz. Wederom imponeert Tabor door de hartverscheurende wijze waarop zij meer en minder bekende liedjes interpreteert, geschraagd door Warren's sublieme pianospel en Bellamy’s indringende sax.

Rock/Pop: The Mountain GoatsGoths

In Nederland geniet The Mountain Goats enige faam bij een select groepje liefhebbers, maar ook met Goths, het zestiende album alweer, bewijst de band rond singer-songwiter John Darnielle dat ze tot de absolute top van de Amerikaanse indiescene behoort. Een conceptalbum rond de Gothic subcultuur, gevat in twaalf prachtige popliedjes.

Blues/Soul/Jazz: Æon TrioElegy

Dit debuutalbum van het Æon Trio is buitengewoon fraai en sfeervol uitgegeven. Het in Nederland verblijvende trio bestaat uit pianiste Atzko Kohashi (Japan), celliste Maya Fridman (Rusland) en contrabassist Frans van der Hoeven (Nederland) en maakt beeldschone, contemplatieve muziek op de grens van moderne jazz, klassiek en ambient.

Wereld: Mulatu AstatkeMulatu Of Ethiopia

Als grondlegger van de Ethio-jazz, die unieke mengeling van funk, jazz, latin, pop en traditionele Ethiopische muziek, behoort Mulatu Astatke tot de grootste componisten en muzikanten uit het Oost-Afrikaanse land. Met de heruitgave van Mulatu Of Ethiopia uit 1972 is nu misschien wel zijn allermooiste en allerzeldzaamste plaat eindelijk ook hier beschikbaar.