Albums van week 23

5 juni 2017

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Het nieuwe nummer verschijnt aanstaande vrijdag, met onder meer interviews met Rodney Crowell, Spoon, Thomas Dybdahl, Gregory Page en Spinvis.

Roots/Folk: Richard DawsonPeasant

Met Peasant zet Richard Dawson een forse stap richting een groter publiek. Zijn lofi-folk is plots een stuk tastbaarder dan op de vier albums die hij eerder uitbracht. De meer buitenissige kanten schuren minder en wekken juist de interesse. Emotioneel eigenzinnig als Will Oldham in zijn beginjaren.

Rock/Pop: Becca StevensRegina

Regina is het vierde album van de Amerikaanse jazzpop singer-songwriter, die is gezegend met een prachtige stem en het vermogen meeslepende liedjes te creëren in het grensgebied van pop, rock, folk en jazz. De muzikaliteit die uit iedere noot spreekt is werkelijk verbijsterend. Becca Stevens is zo goed dat featured guests als Laura Mvula, David Crosby, Jacob Collier en Alan Hampton nauwelijks opvallen.

Blues/Soul/Jazz: The HeliocentricsA World Of Masks

Tien jaar nadat de The Heliocentrics debuteerden als een van de meest vernieuwende, boeiende groepen in de moderne instrumentale muziek, schikt de Britse band rond Malcolm Catto zich met A World Of Masks naar de sinds 2013 bij The Heliocentrics betrokken Slowaakse zangeres Barbora Patkova. Het maakt de muziek nauwelijks minder eigenzinnig, maar door de nadruk op soulvolle jazzliedjes wel beduidend toegankelijker.

Wereld: Toko TeloToy Raha Toy

In Toko Telo slaan drie van de grootste muzikanten van  Madagaskar de handen ineen: D’Gary (gitaar, zang), Monika Njava (zang, percussie) en Regis Gizavo (akkordeon, zang). Alle drie ook internationaal bekend, zowel solo als in samenwerking met anderen, verzorgen ze als trio een even unieke als schitterende recital akoestische folkpop zoals die alleen op Madagaskar gemaakt kan worden.