Albums van week 23

3 juni 2019

Popmagazine Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Meer dan 100 albumrecensies en boeiende interviews het blad om je muziekpassie te verdiepen. 

Roots/Folk: Frankie LeeStillwater

Ook op zijn tweede album Stillwater weet de Amerikaanse roots(rock) singer-songwriter Frankie Lee te overtuigen met puike americana-liedjes die hij ook met veel flair over het voetlicht brengt. Nu Ryan Adams verstrikt geraakt lijkt in #MeToo-perikelen, staat deze artiest uit Minnesota klaar om zijn muzikale rol over te nemen.

Rock/Pop: Daniel TompkinsCastles

Wellicht kent u Daniel Tompkins als zanger van progrockgroepen als TesseracT en Skyharbor. Waar die bands meer richting prog-metal neigen, houdt Tompkins het op zijn solodebuut Castles rustiger. Hij brengt meeslepende, moderne progrock van het soort waar liefhebbers van bijvoorbeeld Steven Wilson mee in hun nopjes zullen zijn. 

Blues/Soul/Jazz: Mavis StaplesWe Get By

Nadat Mavis Staples de afgelopen tien jaar voor nieuw plaatwerk al de hulp inriep van enkele van de grotere talenten in de Amerikaanse roots-scene (van Jeff Tweedy en M.Ward tot Son Little),  zet ze die trend op We Get By voort. Ze geeft zich over aan Ben Harper. Diens pittige stijl, die tussen roots en blues laveert, blijkt een perfecte match die Mavis Staples op het lijf geschreven is.

Wereld: AKA TrioJoy

In het AKA Trio bundelen de Italiaanse meestergitarist Antonio Forcione, de Senegalese koraspeler Seckou Keita en de Braziliaanse percussionist Adriano Adewale de krachten. Op het gevarieerde Joy wordt op hoogstaande wijze samen gemusiceerd in stukken die veelal instrumentaal zijn, maar waarop voor een plaat van zulke vooraanstaande instrumentalisten ook verrassend vaak wordt gezongen. Het subtiele raffinement van dit wereldtrio wordt er niet minder van en maakt Joy tot een akoestisch wereldmuziekjuweel.