Albums van week 24

10 juni 2019

Popmagazine Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Meer dan 100 albumrecensies en boeiende interviews het blad om je muziekpassie te verdiepen.

Roots/Folk: Ida MaeChasing Lights

Het Britse duo Ida Mae dook onder leiding van Ethan Johns de studio in voor de opnamen van hun debuut-cd Chasing Lights die folk, blues, roots en rock op zo’n ongepolijste wijze combineert dat de afzonderlijke componenten goed zichtbaar blijven. Daardoor weet de plaat juist extra te prikkelen. Het geslaagde resultaat zou wel eens een jonger publiek kunnen aanspreken dan in dit segment gebruikelijk is. 

Rock/Pop: The Divine ComedyOffice Politics

Net als voorganger Foreverland bevat de luxe versie van het uitstekende nieuwe Divine Comedy-album Office Politics een bonus-(demo)cd met een speciaal project. Dat is voor Neil Hannon-fans zeker zo interessant als het hoofdalbum zelf. Bij Foreverland was dat de diepontroerende kameropera In May. Bij Office Politics is dat zijn kamermusical Swallows And Amazons. En hoewel dit qua sfeer dichter bij zijn gewone werk blijft, getuigt ze opnieuw van Hannons grote talent als pop singer-songwriter van de buitencategorie.

Blues/Soul/Jazz: Hamish AndersonOut Of My Head

Een heel origineel talent kun je de Australische blues(gitaar)rocker Hamish Anderson niet noemen. Maar dat neemt niet weg dat hij ook op zijn tweede cd Out Of My Head weet te overtuigen met puike liedjes die hij met de nodige verve zingt en speelt. Weliswaar hoor je weinig wat je niet al eens eerder hebt gehoord, maar zo overtuigend als Anderson hier doen momenteel niet veel jonge bluesartiesten hem na. 

Wereld: Kanazoé OrkestraTolonso

Ook op Tolonso, zijn tweede cd, overtuigt de uit Burkina Faso afkomstige griot Seydou Diabaté, alias Kanazoé, met zijn krachtige zang, meeslepende balafon-spel en enerverende composities. Ondersteund door een voortreffelijke band, met gastrollen voor o.a. Dobet Gnahoré en toetsenist J.P. Rykiel, levert Kanazoé met zijn band een van de meest dynamische Afrikaanse platen van 2019 af.