Albums van week 25

19 juni 2017

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine.

Roots/Folk: Sam BakerLand Of Doubt

Heaven is altijd redelijk kritisch geweest op Sam Baker. Zijn talent is onmiskenbaar, toch hadden zijn platen altijd iets kunstmatigs. Misschien ben ik zelf milder geworden, maar op Land Of Doubt stoor ik me voor het eerst totaal niet aan het artificiële in zijn praat-gezongen muziek en weet hij me voortdurend emotioneel te raken.

Rock/Pop: Chuck BerryChuck

Als liedjesschrijver was hij ongeëvenaard, maar sinds de jaren zeventig leek hij vooral tevreden met zoveel mogelijk munt te slaan uit wat hij had bereikt. Met het naderen van de dood begin dit jaar kwam kennelijk de twijfel en Chuck bewijst dat hij zijn muzikale nalatenschap nog genoeg koesterde om 38 jaar na zijn laatste album waardig afscheid te willen nemen. Vernieuwend is bepaald niet en een deel van de nummers is regelrecht geënt op ouder werk, maar de vitaliteit die uit deze zwanenzang spreekt maakt eens te meer duidelijk hoe zonde het is dat Chuck Berry pas zo laat tot dit inzicht kwam.

Blues/Jazz/Soul: Hidden OrchestraDawn Chorus

Met Dawn Chorus is de Britse multi-instrumentalist, componist en producer Joe Acherson, de man achter Hidden Orchestra. weer ontwaakt met zijn eerste volwaardige album sinds 2011. Hij gebruikt het ontwaken van de natuur als leidraad voor de tien fascinerende composities, in een mengeling van ambient, modern klassiek en hedendaagse elektronica.

Wereld: BalkansambelŠlamastika

Slowakije mag dan officieel niet tot de Balkan behoren, het Slowaakse Balkansambel (een samentrekking van de woorden Balkan en Ensemble) levert met Šlamastika een van de mooiste, minst clichématige Balkan(blazers)platen sinds lange tijd af. Hun frisse benadering van het genre geeft de ooit zo levendige muziekstijl een zeer welkome nieuwe injectie.