Albums van week 3

16 januari 2017

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine.

Roots/Folk: Derroll AdamsFeelin’ Fine

Het heeft lang geduurd, maar eindelijk is zijn album Feelin’ Fine uit 1972 op cd uitgebracht in een fraaie expanded edition. Derroll Adams is een meesterlijke banjospeler met een mooie warme stem. Zijn traditionele folk doet ook anno nu nog eerder bijtijds aan dan ouderwets. Een musthave derhalve voor folkliefhebbers.

Rock/Pop: The Flaming LipsOczy Mlody

Hoewel Wayne Coyne en de zijnen begin deze eeuw met The Soft Bulletin en Yoshimi Battles The Pink Robots enkele van de mooiste rockplaten maakten, was alles wat daarna van The Flaming Lips verscheen op zijn minst gemankeerd. Met een Poolse titel (?) en een foeilelijke hoes belooft Oczy Mlody niet direct veel, maar blijkt het bij beluistering toch een van de mooiste Lips-albums sinds 2002. De magische sprookjessfeer is er af en toe weer.

Blues/Soul/Jazz/Klassiek: The Micronaut - Forms

Met Forms presenteert de Duitse producer en multi-instrumentalist Stefan Streck zijn derde album als The Micronaut, Een dynamisch electroalbum, van vele markten thuis, is Forms zowel ambient, meer beatgericht, als etherisch, met sterke melodieën, spannende geluidsgolven en uitnodigende overgangen. Hier en daar doorspekt met innemende vocalen. Ook geschikt voor een poppubliek.

Wereld: DJ Khalab / Baba SissokoKhalab & Baba

Op Khalab & Baba werken de Italiaanse Afro-futuristische producer en dj en de Malinese meesterdrummer en zanger samen op een zeer geslaagde kruisbestuiving tussen traditionele Afrikaanse muziek en moderne electro. De manier waarop DJ Khalab en Baba Sissoko beide stijlen verenigen zonder dat de een de ander overvleugelt, getuigt van een diep begrip van de essentie van deze muziek.