Albums van week 3

13 januari 2020

Popmagazine Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Met meer dan 100 albumrecensies en boeiende interviews is Heaven het blad om je muziekpassie te verdiepen. Heaven is te koop in de (betere) bladenkiosk en platenzaak. Nog beter: neem een abonnement! Het nieuwe nummer is een extra dikke jubileumnummer.

Roots/Folk: David KeenanA Beginner’s Guide To Bravery

Ierland heeft geen gebrek aan talentvolle singer-songwriters. Ze kunnen ons lang niet allemaal overtuigen, met emoties die af en toe iets te veel gespeeld lijken. Maar nieuwkomer David Keenan zet zich met zijn debuutalbum A Beginner’s Guide To Bravery meteen in de kijker. Een bevlogen zanger en liedjesschrijver in lijn van muzikale grootheden als Glen Hansard, Liam O’Maonlai en Damien Rice.

Rock/Pop: ChromaticsCloser To Grey

De release van het nieuwe Chromatics-album Closer To Gey is hier over de jaarwisseling heen getild. In de VS was het album al eerder verschenen. Hoewel misschien ietsje minder dan voorganger Kill For Love (2012) is het buitengewoon fraaie en vertroostende electropop. Jammer wel dat de plaat opent met een van de weinige missers: een niet echt overtuigende cover van Simon & Garfunkel’s Sound Of Silence.

Blues/Jazz/Soul: EphemeralsThe Third Eye

The Third Eye van het Londense Ephemerals is hun vierde album met een baanbrekende mix van hiphop, jazz, rap en r&b. De band gaat daarin verder dan ooit, maar hun mix van stijlen blijft oorspronkelijk en luisterwaardig. Wie muziek zoekt van de 21ste eeuw is bij dit album aan het juiste adres.

Wereld: Land Of KushSand Enigma

Uit dezelfde Frans-Canadese avant-garde kringen waar ook Godspeed You! Black Emperor en A Silver Mt. Zion komen, maar dan met Egyptische inslag, vinden we de formatie Land Of Kush. Eind vorig jaar verscheen hun vierde album, Sand Enigma, een fascinerende experimentele smeltkroes van Arabische muziek jazz, rock, folk en nog zo wat stijlen.