Albums van week 31

29 juli 2019

Popmagazine Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Met meer dan 100 albumrecensies en boeiende interviews is Heaven het blad om je muziekpassie te verdiepen.

Roots/Folk: Diverse Artiesten – The Lost Words: Spell Songs

De basis vormt het eind 2017 verschenen Britse cultboek The Lost Words over de teloorgang van kennis om de natuur om ons heen te beschrijven en hoe dat met gedichten te bezweren. Folkartiesten onder wie Karine Polwart, Kris Drever, Julie Fowlis en Seckou Keita, sloegen de handen ineen om daar muziek bij te maken. Buitengewoon fraai in boekvorm uitgegeven is The Lost Words: Spell Songs een folkjuweel dat iedere platen- en boekencollectie verrijkt. En dat voor de prijs van een gewone cd.

Rock/Pop: Thom Yorke - Amina

Thom Yorke’s soloalbums voelden tot nu toe doorgaans aan als stoplappen tot de volgende Radiohead-release. Anima zal daarin wellicht geen verandering brengen, al is het onmiskenbaar Yorke’s beste, meest evenwichtige solorelease tot nu toe met een heel aantal mooie liedjes.

Blues/Soul/Jazz: Delbert McClinton And Self-Made Men + Dana – Tall, Dark & Handsome

Delbert McClinton geldt al bijna vijf decennia als een van groten in de Texaanse roots ’n’ bluesscene. Tall, Dark & Handsome, opgenomen met de Self-Made Men en saxofoniste Dana Robbins, legt de nadruk vooral op (swingende) blues in allerlei vormen, is een tamelijk onweerstaanbaar album.

Wereld: Yolla KhalifeOn The Road

Met de achternaam Khalife behoor je al bijna automatisch tot de muzikale aristocratie van Libanon. Zangeres Yolla Khalife werkt al ruim veertig jaar samen met haar man Marcel Khalife, al is die op haar nieuwe soloalbum On The Road nergens te bekennen. Ze krijgt op het schitterende album vooral assistentie van haar zonen Rami en Bachar en neef Sary Khalife. Midden-Oosterse muziek met een uitzonderlijk fraaie, moderne inslag.