Albums van week 33

14 augustus 2017

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Het nieuwe nummer ligt deze week in de winkel, met speciale aandacht voor de Summer Of Love en interviews met onder meer Jan Akkerman en Triggerfinger.

Roots/Folk: David RawlingsPoor David’s Almanack

Nashville Obsolete viel twee jaar geleden zo in de smaak dat we gewoon vergaten we dat we eigenlijk met smart op een nieuw album van zijn partner Gillian Welch zaten te wachten. Het nieuwe Poor David’s Almanack slaagt daar minder in. Wat deels is toe te schrijven aan het gegeven dat we alweer twee jaar langer wachten op nieuw werk van Welch, en deels doordat Welch hier vaak in de achtergrond is te horen en dit album een sterkere Welch-achtige folkinslag heeft dan die prachtige countrygetinte voorganger.

Rock/Pop:Cage The Elephant- Unpeeled

In de promotie rond Unpeeled, het live-album van Cage The Elephant, wordt de indruk gewekt dat het hier om intieme, akoestische opnamen van de Amerikaanse indierockers. Dat is zeker niet aan de hand, maar het totaalgeluid is absoluut een stuk kleiner gehouden dan op de studioplaten. Daardoor komen de kwaliteiten van dit onberispelijk musicerende gezelschap naar mijn smaak wel een stuk beter voor de dag.

Blues/Jazz/Soul: The Cash Box KingsRoyal Mint

Muziekoorlogen zullen ze er wellicht niet mee winnen, maar de old school 40’s& 50’s style blues die de Cash Box Kings ons voorschotelen op hun eerste album voor het roemruchte Alligator-label, klinkt dusdanig authentiek dat alleen een kenner zal horen dat dit geen klassiekers uit de oude bluesdoos zijn.

Wereld: MonosweziA Jie

Noorwegen, Zweden, Zimbabwe; folk, jazz, mbira en qawwali, het zijn de voornaamste ingrediënten waar de Noorse wereldfusiegroep Monoswezi uit put op haar jongste album A Je. Zachtjes groovend voert het zevenkoppig ensemble je door een wonderschoon muzikaal landschap waar telkens onverwachte nieuwe uitzichten worden geboden.