Albums van week 37

11 september 2017

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine.

Roots/Folk: Gregg AllmanSouthern Blood

De eind mei overleden Gregg Allman wist dat Southern Blood zijn afscheidsalbum ging worden Hij vertolkt lievelingsliedjes – op één schitterend nieuw nummer na – die hem in de eindfase van zijn leven – hij wist dat hij stervende was aan leverkanker – zeer dierbaar waren. Het resultaat is ontroerend mooi.

Pop/Rock: DeerhoofMountain Moves

Voor het grote publiek zal hun indierock altijd wat te excentriek blijven. Maar met Mountain Moves heeft Deerhoof een voor zijn doen toegankelijke plaat gemaakt, met medewerking van een keur aan vrouwelijk indiepoptalent onder wie Laetitia Sadier, Jenn Wasner, Juana Molina, Matana Roberts en Xenia Rubinos. Mountain Moves klinkt veel evenwichtiger dan de wilde achtbaanritten van oudere albums.

Blues/Jazz/Soul: Graham ReynoldsA Scanner Darkly

Elf jaar oud is A Scanner Darkly, een digitaal geanimeerde science fiction-film gebaseerd op het boek van cult-schrijver Philip K. Dick. Zoals dat gaat bij een cultfilm is ook de soundtrack behoorlijk cult en dat geldt niet minder voor de schitterende nu heruitgegeven filmmuziek van Graham Reynolds en zijn Golden Arm Trio. Een hallucinante mix van instrumentale rock, jazz, pop en elektronica, die ook zonder film prachtige, sfeervolle beelden oproept.

Wereld: Meridian BrothersDônde Está Maria?

Met album als Desesperanza, Salvadora Robot en Los Suicidas heeft het Colombiaanse Meridian Brothers de afgelopen vijf jaar bewezen tot de meest eigenzinnige wereldmuziekgroepen te behoren. Broers noch Meridian geheten, brengt het gezelschap een zeer experimentele psychedelische mix van cumbia, elektro en Colombiaanse folk, die op het eerste gehoor bevreemdend overkomt, maar al gauw heel verslavend werkt.